Įspėja dėl cukraus

D. Pipiraitė vardija, iš ko sudaryti vaisvandeniai: „Vanduo, cukrus, dažikliai, konservantai, fosforo rūgštis ir kiti maisto priedai.“ Gazuotuose gėrimuose yra angliarūgštės, tačiau, jeigu žmogus neturi virškinimo problemų, ši medžiaga pernelyg nepakenks. Pasak gydytojos, po vandens gausiausia sudėtinė dalis yra cukrus, ir tai – blogiausia jų savybė.

„Cukraus kiekis būna įvairus, bet jeigu ant etiketės rašoma, kad 100 ml yra 10 g cukraus, tai reiktų žinoti, kad 500 ml buteliuke cukraus bus jau 50 g, o tai atitinka 10-12 šaukštelių cukraus. Tai maksimalus leistinas dienos kiekis, bet reiktų žinoti, kad cukraus dar gauname su kitais produktais - saldžiais jogurtais, sūreliais ar vaisiais, todėl limonadai lemia cukraus normos viršijimą“, - aiškina dietologė.

D. Pipiraitė sako, kad jeigu kasdien išgeriamos 1-2 skardinės vaisvandenių, net 26 procentais padidėja rizika susirgti antrojo tipo cukriniu diabetu. Anot jos, išgeriant bent vieną skardinę per dieną, vyrams dvidešimčia procentų padidėja ūminių širdies ligų arba staigios mirties rizika, o moterims net 75 procentais padidėja galimybė susirgti podagra - lėtine medžiagų apykaitos sutrikimo liga. Taip pat saldieji gėrimai didina nutukimo, vėžio, osteoporozės, dantų ėduonies formavimąsi, o kai kuriuose vaisvandeniuose esanti fosforo rūgštis lemia inkstų akmenų ir kitų inkstų ligų atsiradimą.

„Taigi, ligų sąrašas labai ilgas. Nesiūlyčiau ieškoti alternatyvų, arba taip vadinamos mažesnės blogybės. Atsigėrimui reiktų naudoti tiesiog vandenį“, rekomenduoja gydytoja dietologė.

Lengvas būdas užsiauginti papildomus kilogramus

Sportininkas ir sveikos mitybos žinovas A. Pauliukevičius tvirtina, kad daugelis žmonių geria nepakankamai vandens, o norėdami atsigaivinti gurkšteli dar ir limonadų ir taip žalą padvigubina: „Dėl didelių cukraus, natrio ir kofeino dozių tokie gėrimai dehidratuoja organizmą – šalina iš jo skysčius. Daugeliu atvejų galima būtų sakyti, kad jei kažkas daroma su saiku, tai nieko baisaus, bet daugelis žmonių jau geria nepakankamai vandens ir tada dar papildomai save dehidratuoja limonadais.“

Kalbėdamas apie limonadus jis, kaip ir D. Pipiraitė, labiausiai akcentuoja milžinišką cukraus kiekį: „500 ml buteliuke yra 65 g cukraus. Tai yra 13 šaukštelių. Viena limonado skardinė vidutiniškai turi 10 šaukštelių cukraus. Jūs tiek ir į arbatą dedate?“

Žalą, pasak sporto ir mitybos konsultanto, padidina tai, kad skystis greičiau virškinamas už maistą, todėl skysta cukraus forma lengviausiai pasisavina ir staigiai kelia cukraus lygį kraujyje. A. Pauliukevičius aiškina, kad kuo kraujyje daugiau cukraus, tuo daugiau insulino kasa išskiria. Insulinas, pasak sportininko, yra transportinis hormonas ir vienintelis riebalus kaupiantis hormonas. Jis perneša cukrų į raumenis ir smegenis ir jie naudoja jį kaip energiją. „Tačiau cukraus perteklius, kurio raumenys ir smegenys nepasisavina, pernešamas į riebalų ląsteles, nes daugiau jau nėra, kur nešti. Ir taip cukrus virsta papildomais kilogramais. Ilgainiui per aukštas cukraus lygis kraujyje gali lemti antrojo tipo diabeto atsiradimą“, - įspėja knygų apie sveiką gyvenimo būdą bei gražų kūną autorius.

Jis taip pat akcentuoja fosforo rūgšties žalą: „Ši medžiaga trukdo organizmui pasisavinti kalcį ir tai lemia kaulų retėjimą. Kaulai didžiausią tankumą pasiekia žmogui esant 35-erių, o nuo 40-ies ima retėti. Tad tokie gėrimai daugiausia žalos gali padaryti vyresnių žmonių kaulams. Fosforo rūgštis taip pat lėtina virškinimą ir blogina maisto pasisavinimą.“

Sportininkas mini, kad daugelyje limonadų yra kofeino: „Jei jo vartojama per daug ar per dažnai, gali kilti irzlumas, pykinimas, sutrikti miegas ir netgi širdies veikla. Kofeinas ir saldiklis aspartamas, kurio gausu gaiviuosiuose gėrimuose, ypač dietiniuose, veikdami kartu, sukuria silpnesnę, bet panašią priklausomybę kaip kokainas“, - sako A. Pauliukevičius.

Jis atmeta bekalorius gėrimus su saldikliais kaip alternatyvą, siekiant suvartoti mažiau cukraus: „Saldikliai neturi kalorijų, tačiau vis tiek kelia cukraus ir cholesterolio lygį kraujyje ir lemia riebalų kaupimąsi ant liemens. JAV universitetuose atliktų tyrimų rezultatai teigia, kad geriantys dietinius gėrimus priauga daugiau riebalų ant liemens nei tie, kurie jų negeria.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)