Metas pagerinti virškinimą ir išvalyti organizmą

Mitybos specialistas, terapeutas ir puslapio sportokuras.lt įkūrėjas Gediminas Čižauskas tikina, jog pavasaris yra puikus metas susirūpinti ir atstatyti žiemos padarytą žalą moters grožiui ir sveikatai.
„Norint, kad jūsų išvaizda ir savijauta būtų gera, reikia pasirūpinti, kad organizmas gautų kuo daugiau naudos iš maisto ir, tuo pat metu, kuo mažiau žalos. Todėl vertėtų susirūpinti, kas atsiduria jūsų lėkštėje, o ką reikėtų pašalinti iš jūsų mitybos raciono“, – sako jis.

G. Čižauskas pabrėžia, jog pokyčiai turi prasidėti nuo suvokimo, kuo sveikatai ir grožiui reikšmingas virškinimas. „Suvalgytas produktas turi įvairių maistinių medžiagų, kurios išskaidomos vėliau patenka į sistemą, kurioje gali atlikti savo paskirtį. Gerinti virškinimą padeda maistinės skaidulos, kurių turi įvairios košės, grūdiniai produktai, vaisiai ir daržovės. Taip pat teigiamai virškinimą veikia įvairios žolelės ir prieskoniai kaip rozmarinas, kuminas. Taip pat ir moliūgas, salierai, įvairios salotos“, – vardina pašnekovas.

Šiuo metu moterys turėtų susimąstyti ir apie organizmo apvalymą. Tai svarbus procesas norinčioms būti sveikoms ir turėti puikiai veikiantį organizmą.

Česnakas, imbieras, citrina

„Įvairūs toksinai ir sunkieji metalai veikia neigiamai mūsų organizmus, o tai atsiliepia ir mūsų grožiui. Tai labai veikia savijautą, o kiekvienas iš mūsų norime jaustis gerai, energingai, būti žvalūs ir visada šypsotis. Detoksikuoti organizmą gali padėti česnakas, imbieras, krapai, kuminas, trešnės, mėlynės, citrinos, spanguolės, avietės, paprikos, brokoliai, obuoliai, melionai. Galima kasdien pasigaminti įvairių kokteilių iš šių vaisių ir uogų bei pridėti kitų naudingų priedų“, – aiškina mitybos specialistas.

Odos priešo vardas cukrus, o draugo – vanduo

Moters mitybos trūkumus puikiai išduoda oda. Ji parodo, ko gaunate per mažai bei ką nereikalingo ir žalingo leidžiate sau suvartoti. Iškart galima pastebėti, ar oda yra lygi, yra sveikos spalvos, ar nėra žaizdelių ir bėrimų. Jokie kremai neapsaugos nuo to, kas vyksta mūsų organizmo viduje, o būtent tai ir veikia odos išvaizdą.

„Būtinai prižiūrėkite savo mitybą ir atsisakykite tokių produktų, kurie kenkia jūsų išvaizdai. Pirmiausia reikėtų atsisakyti cukraus turinčių gėrimų ir maisto produktų, o tuo pačiu metu gerti daugiau vandens. Cukraus gaminiai užkemša odą, ji gali prarasti savo sveiką išvaizdą, o vanduo padeda odą išvalyti, drėkinti ją ir gerina bendrą organizmą veiklą“, – aiškina G. Čižauskas.

Jo teigimu, reikėtų nepamiršti vengti kontakto su daug chemikalų turinčiais produktais – tai liečia ir drabužių skalbimą. Svarbu yra tai, kad rūbai būtų gerai išskalauti ir ant jų būtų kuo mažiau įvairių chemikalų, kurie gali kenkti odai ir sukelti bėrimus.

Veido oda

„Kad oda būtų elastinga ir sveikai švytėtų, reikėtų į savo mitybą įtraukti gerųjų riebalų. Jie taip pat padeda hormonų veiklai, kurie yra atsakingi už daugelį procesų organizme. Naudoti galite kokosų sviestą ar aliejų, linų sėmenų aliejų, alyvuogių aliejų, taip pat įvarius riešutus, avokadus“, – pataria mitybos specialistas.

Norint, kad žaizdelės ant odos gytų greičiau, įtraukite į savo mitybą kuo daugiau žalios ir tamsiai žalios spalvos augalinių produktų. Anot pašnekovo, tai galėtų būti tokie produktai kaip špinatai, įvairių salotų lapai, brokoliai. Žalios spalvos augalams suteikia chlorofilas, kuris ir padeda greičiau gyti žaizdoms, gerina odos kokybę bei bendrą savijautą. Taip pat valgykite daugiau įvairių salotų lapų, daržovių, salierų, salierų šaknų, imbiero, svogūno laiškų, žirnelių, morkų, botatų ir saikingai bulvių, jei prižiūrite savo figūrą.

Produktai, kurie padės sustiprinti imunitetą

Stiprus imunitetas reiškia gerą organizmo apsaugą ir pasipriešinimą nuo įvairių ligų, todėl turite stiprinti jį ypatingai tuo metu, kai orai yra labai permainingi. Atrodo, tik pasirodė saulutė, norisi atsisegti viršutines paltų sagas, tačiau vėjelis dar vis šaltokas ir greitai galite peršalti. G. Čižauskas atkreipia dėmesį į tai, jog ir taip jūsų organizmus net kelis mėnesius bandė šalti orai be saulės spindulių.

„Imuniteto stiprinimui galime pasitelkti citrusinius vaisius, nes juose yra gausu vitamino C. Jis tiesiogiai veikia imunitetą ir padeda jį išlaikyti stiprų. Tam puikiai tinka kiviai, apelsinai, citrinos, žalios citrinos, greipfrutai, taip pat ir erškėtrožių arbata“, – vardina mitybos specialistas.

Citrinos ir kiviai

Tiesa, imuniteto stiprinimui padeda ir antioksidantai – visai kaip ir vitaminas C. Anot G. Čižausko, tai gali būti įvairios uogos, svogūnai, česnakai, granatai, migdolai, braziliški riešutai, morkos ir kiti naudingi produktai.

Cholesterolio mažinimas padės pasiekti prarastą kūno formą

Įprasta, jog žiemos metu leidžiame sau daugiau pavalgyti nei įprastai, o pavasarį visus įkalčius kilogramais pavertęs kūnas taip ir prašosi imtis atitinkamų priemonių prarastai formai susigrąžinti.

„Žiemos sezonu tikriausiai prikaupėte vieną ar kitą kilogramą, kurie nėra patys naudingiausi ir dažniausiai jų norima atsikratyti. Tokiu atveju reikėtų pasistengti sumažinti blogojo cholesterolio kiekį organizme ir mažiau gauti blogųjų riebalų, kurie ne tik užkemša kraujagysles, bet ir kaupiasi po oda bei ant organų“, – pabrėžia mitybos specialistas.

Jo teigimu, pirmiausia reikia pašalinti iš savo mitybos raciono blogųjų riebalų turinčius produktus, tokius kaip riebūs padažai, lašiniai ar kiti gyvulinės kilmės riebalai, įvairūs perdirbti gaminiai, kuriuose taip pat gali būti daug riebalų.

„Negaminkite naudojant didelį kiekį riebalų, kurie vėliau bus suvartoti kartu su maistu ir kaupsis organizme. Taip pat reikėtų mažiau vartoti arba išvis nevartoti cukraus turinčių gėrimų bei gaminių, kadangi cukrus taip pat prisideda prie riebalų kaupimo. Nevalgykite vakare daug angliavandenių turinčio maisto. Angliavandeniai suteikia energijos, tačiau jos pasikrauti turėtumėte pirmoje dienos pusėje, o vakare ji bus neišnaudota ir gali būti išsaugota riebalų pavidalu“, – perspėja G. Čižauskas.

Padažai

Specialistas rekomenduoja pasistengti dažniau į maistą pridėti česnako, kuris padeda mažinti cholesterolį, o į žaliąją arbatą pridėti imbiero, kuris taip pat prisidės prie cholesterolio mažinimo. Efektyviai blogąjį cholesterolį padeda naikinti pasifloros ir spanguolės, kurios taip pat gerina baltymų apykaitą ir širdies sveikatą.

„Gerųjų riebalų turėtumėte gauti kasdien, kurie nesikaupia organizme ir tuo pat metu padeda šalinti blogąjį cholesterolį iš organizmo. Kaip jau prieš tai minėjau, tai gali būti įvairūs augaliniai aliejai, riešutai, avokadai, kokosų aliejus ar sviestas bei chia sėklos. Svarbu yra daug judėti, aktyviai leisti laiką, prasimankštinti, gerti pakankamai vandens ir nepamiršti daug šypsotis, kadangi šypsena visada užtikrina gerą savijautą, o tuo pačiu nudžiugina ne vieną vyrą. To jums ir linkiu šį pavasarį“, – sako pašnekovas.

Odą išgelbės kambariniai augalai ir mango masažas

Pavasaris – tinkamiausias metas permainoms. Tuo neabejoja žolininkė Adelė Karaliūnaitė. „Šiemet kovo 21 d. yra tikroji pavasario pradžia delčioje, taigi kuo geriausiai tinka šalinti iš kūno žiemos metu susikaupusius riebaliukus, šlakus, toksinus. Per žiemą ne viena persirgome gripu ar sloga, todėl tikrai verta atkurti imunitetą“, – sako ji.

Žolininkė pabrėžia, jog kalbant apie moters sveikatą, turime kalbėti ne tik apie jaunas, bet ir apie vyresnio amžiaus moteris. „Visas moteris pavasaris pradžiugina trim puikiais dalykais: tyru oru, skaisčia saule ir gaivia beržų sula. O apie kiekvienos sveikatos būklę geriausia pasikalbėti asmeniškai“, – teigia ji.

Šiaurietiškas ėjimas

Daugelis mūsų pastebi, jog žiema išsausina odą, todėl pavasarį suskubame ją drėkinti ir atkurti. Vis dėlto žolininkė teigia, jog nemėgsta vartoti žodžių junginio „drėkinti odą“. „Pagulėkite vonioje daugiau kaip pusvalandį ir tikrai nebenorėsite drėkinti odos. Drėgna turi būti ne oda, o oras. Pasivaikščiokite rytais ar vakarais gryname ore. Keičiantis temperatūrai, tikrai pateksite į malonų rūko pasaulį, sudrėks ne tik oda, bet ir kvėpavimo organų gleivinės“, – aiškina A. Karaliūnaitė.

Kita vertus, jei jaučiate, jog patalpose, kuriose esate, labai sausa, žolininkė pataria imtis atitinkamų priemonių patalpoms drėkinti. „Užveiskite kambarinių augalų gėlyną. Bus keleriopa nauda, nes yra ir vaistinių kambarinių augalų, ir vedančių vaisius“, – pataria pašnekovė.

Ji pastebi, jog skirtingo amžiaus moterų ir oda skiriasi, todėl būtina atidžiai rinktis maitinančius kremus.

„Net ir brangiausiuose kosmetikos gaminiuose naudojama daug pagalbinių sintetinių junginių bei konservantų. Pabandykite pamaitinti odą mango vaisiaus kauliuku. Suvalgykite mangą vakarienei, o kauliuku švelniai išmasažuokite veido ir kaklo odą. Užteks ir rankoms, jei labai nenugraužėte. Man patinka kremukai su gyvuliniais riebalais. Veikia labai gerai, nesukelia alergijos, tiesiog jų riebumas yra labai panašus į mūsų odos riebalus“, – patarimais dalinasi moteris.

Trokštamas kūno formas garantuos pilnaverčiai augalų nuovirai

Žolininkė prisipažįsta, jog ją kaskart nustebina tai, kiek daug maisto produktų perka žmonės. „Sunkiai suvokiu, kaip jie visa tai suvalgo. Jau ir taip esu apkūni, sveriu 103 kg ir labai stengiuosi šio svorio neviršyti. Valgau tikrai nedaug, tačiau per mažai judu ir šiaip esu linkusi tukti“, – pastebi ji.
Mangas

A. Karaliūnaitė tikina, jog jau daug metų stengiasi pusryčiams suvalgyti vaisų ir daržovių. „Visiškai nevartoju cukraus, mažai baltų miltų. Visiškai jų nevalgyti negalima, nes kūnas turi gauti pakankamai maistinių medžiagų, o kitaip nusilps imunitetas“, – perspėja pašnekovė.

Žolininkė atskleidžia, jog jai teko išbandyti ne vieną reklamuojamą lieknėjimo preparatą, tačiau geriausia svorį reguliuoti padeda pačios gaminamas augalų rinkinys.

„Reikia gerti pilnaverčio augalų rinkinio nuoviro po porą litrų 30 dienų iš eilės. Rytais būtinai padaryti nors trumpą mankštą, pavaikščioti ant pirštų galų, ant kulnų, lėtai pasukioti galvą. Ir susiskaičiuoti kalorijas. Europos Sąjungos biurokratai taip energingai tikrina, ar visi maisto gamintojai nurodo maisto produktų maistingumą, o mes vis tiek neskaičiuojame“, – susimąstyti verčia A. Karaliūnaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)