Gydomojo purvo poveikis žmogui

Purvas susidaro gamtoje vykstant natūraliems geologiniams procesams. Gydomasis purvas turi biologiškai aktyvių medžiagų ir gyvų mikroorganizmų. Jis skirstomas į sūriųjų ir gėlųjų vandens telkinių dumblą, durpes. VšĮ Panevėžio fizinės medicinos ir reabilitacijos centro gydytojos Lauros Sabienės teigimu, Lietuvoje gydomasis purvas randamas keliuose durpynuose: Likėnų, Druskininkų, Palangos, Birštono.

Gydomasis purvas pasižymi dideliu šiluminiu talpumu ir laidumu, dėl į peniciliną panašių medžiagų išskyrimo turi antibakterinių savybių.

„Dėl purvo daugiau kraujo priplūsta į gydomą vietą ir aplinkinius audinius, purvas gerina kraujotaką, stiprina medžiagų apykaitą, keičia funkcinę nervų sistemos, endokrininių liaukų būklę. Taip pat jis pagerina imuninį reaktyvumą, stiprina virškinimo organų funkciją, malšina skausmą, skatina uždegiminių procesų gijimą, sumažina sąaugas ir minkština randus“, – teigiamas purvo savybes vardina gydytoja.

Pasak L. Sabienės, gydytis purvu rekomenduojama sveikimo periode, pasibaigus ūminiam ligos laikotarpiui arba ligų profilaktikai. Svarbu atsižvelgti į bendrą paciento būklę, jo amžių, kraujotakos sistemą, ligos trukmę, proceso eigą, aktyvumą, paciento nervų sistemos būklę ir organizmo reaktyvumą.

Tiesa, prieš gydomojo purvo procedūras svarbu pasitarti su savo gydytoju, nes kai kuriais atvejais ši procedūra nerekomenduojama.

„Su gydytoju reikia pasitarti todėl, kad purvo procedūros gali pernelyg sustiprinti arba susilpninti tam tikrų vartojamų vaistų poveikį, taip pat yra būklių, kada gydytis purvu nerekomenduojama: jei paūmėjo lėtinė virškinimo liga, esant aktyviai tuberkuliozei, širdies ir kraujagyslių sistemos nepakankamumui, sergant epilepsija, inkstų ligomis, kepenų ciroze, karščiuojant, nėštumo metu“, – aiškina gydytoja.

Gydomojo purvo procedūras galima pasidaryti patiems

Po purvo vonios procedūros širdies plakimas neturi padažnėti daugiau kaip 10-15 dūžių, o kvėpavimas – ne daugiau kaip 5-8 įkvėpimais per minutę. Po procedūros pacientas neturi jausti bendro silpnumo, mieguistumo arba, priešingai, sujaudinimo.
Tikrinamas širdies ritmas

Gydytoja pastebi, kad pacientai gydomąjį purvą gerai toleruoja ir jaučia jo poveikį. Daugelis sergančiųjų lėtinėmis ligomis sugrįžta gydymo kursui kartą metuose.

„Pastebime, kad vis dažniau pacientai pageidauja ne viso kūno purvo vonių, o aplikacijų atskiroms kūno sritims: nugarai, viršutinei ar apatinei kūno daliai, atskiriems sąnariams, plaštakoms. Esant skausmui, gerą efektą duoda elektropurvas – tokios procedūros metu naudojami medžiaginiai maišeliai, pripildyti šiltu purvu ir papildomai įjungiama elektros srovė. Taip gaunamas nuskausminantis efektas ir sustiprinamas biologiškai aktyvių medžaigų, esančių purve, cheminis poveikis“, – aiškina L. Sabienė.

Gydomąjį purvą galima pasigaminti ir namuose, tačiau gydytoja perspėja, kad tai nėra taip lengva, kaip atrodo. „Jis turi būti iš specialių gydomųjų savybių turinčių telkinių, neužterštas, tam tikro drėgnumo, pH, gerai susmulkintas. Yra pacientų, kurie įsigyja daugkartinio naudojimo durpių paketus, bet juos sunku pakaitinti iki reikiamos temperatūros ir gaunamas vien tik šiluminis poveikis“, – įspėja ji.

Kita vertus, „Grand Spa Lietuva“ gydytoja Felicija Packevičienė nemano, kad purvo naudojimas namuose yra kažkas sudėtingo ir dalinasi paprastu receptu, kaip paprastai gydomąsias purvo procedūras galima taikyti ir patiems savo namuose.

Sąnarių skausmas

Gydomojo purvo paketai nesudėtingai randami vaistinėse. Juos reikia sutrupinti, išmaišyti šiltame vandenyje, o tuomet dar pakaitinti virš vandens garų. Kaitinti reikia tiek, kad būtų pasiekta šiek tiek aukštesnė nei kūno temperatūra – rekomenduojama laikytis 38-40oC šilumos.

Purvas uždedamas ant gydomos vietos, kuri apvyniojama taip pat purvu ištepta paklode. Šilumai palaikyti, gydomą vietą reikia apvynioti celofanu ir frotiniu rankšluosčiu. Taip pabuvus 20 minučių reikia nusiprausti šiltu vandeniu.

Kartais geriau taikyti vietinį gydymą nei panardinti visą kūną

Anot F. Packevičienės, dažniausiai šias procedūras renkasi turintys problemų su stuburu, sąnariais. Gydomosios purvo procedūros iš skausmo išvaduoja kenčiančius nuo artrito, artrozės.

Veikliosios purvo medžiagos rezorbuojasi per odą ir tokiu būdu patenka į organizmą. Viena iš gydomųjų procedūrų – purvo aplikacija, kuri trunka 15-20 minučių. „Gydomasis purvas užtepamas ant nurodytų probleminių vietų. Tuomet išteptos vietos suvyniojamos į medvilinę paklodę. Po procedūros nusiprausiama šiltame duše“, – aiškina F. Packevičienė.

Sapropelis

Dar viena gydomojo purvo procedūra – sapropelinio purvo vonia. Teigiama, kad ši medžiaga yra efektyvesnė už įprastai purvo voniose naudojamas durpes. Sapropelis yra drebučius primenanti organinė medžiaga, kurioje randama vitamino B, amino rūgščių, mikro, makro elementų ir biostimuliatorių. „Purvas maišomas su mineraliniu vandeniu ir žmogus pasineria į šią vonią. Tokia procedūra labiau tinka žmonėms, turintiems odos problemų“, – tikina gydytoja.

Pasak F. Packevičienės, sapropelis išgaunamas kasant dumblą iš Lietuvos ežerų dugno. Jis tiesiogiai nesiliečia su užteršta aplinka, todėl yra švarus. Sumaišius šios medžiagos paketus su mineraliniu vandeniu gaunama purvo vonia, kurioje veikliosios medžiagos veikia visą odos paviršių. Kai reikalingas vietinis gydymas, gydytoja rekomenduoja rinktis anksčiau minėtą aplikacinio purvo procedūrą.

Lietuvišką gydomąjį purvą labiau vertina vokiečiai

Pajusti teigiamą purvo procedūrų poveikį galima mažiausiai po penkių dienų gydymosi. „Anksčiau žmonės atvažiuodavo gydytis trims savaitėms, o dabar atvažiuoja penkioms ar vos trims dienoms. Per tris dienas jis niekaip nepasveiks, tik susidarys nuomonę apie tam tikras procedūras, pakeis savo aplinką ir atpalaiduos nervų sistemą. Gydymui reikėtų skirti daugiau laiko“, – pabrėžia gydytoja, pridūrusi, kad išbandę šias procedūras jas pamėgsta ir vėl sugrįžta jas pakartoti.

Pilvo skausmas

„Į Lietuvą atvykę vokiečiai labai vertina mūsų purvą – jie dėl to čia ir atvažiuoja. Lietuvoje purvo procedūras vertina vyresnio amžiaus žmonės, o jaunimui reikia tik pramogų. Purvas nėra pramoga – tai gydanti procedūra. Kas tai supranta ir turi sveikatos problemų, vertina purvą“, – pastebi F. Packevičienė.

Vyresnio amžiaus žmonės dažniausiai renkasi purvo aplikacijos procedūras įvairioms sveikatos problemoms gydyti, tačiau turintiems širdies, spaudimo problemų šios procedūros nerekomenduojamos, kad nebūtų neigiamo poveikio.

Anot gydytojos, gydymui geriausia skirti porą savaičių, nes tada galima pajusti akivaizdų jo poveikį. Kartais organizmo reakcija į procedūras gali būti atvirkštinė ir pasireiškia ligos paūmėjimas, todėl gydytoja dar kartą primena, kad dėl gydomojo purvo procedūrų taikymo svarbu pasitarti su gydytoju.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)