Mėgstamiausia tarakonų landynė – virtuvinė buitinė technika

Nors neretai tarakonų į savo namus gali atsinešti pats žmogus, apsilankęs užkrėstoje vietoje, kenkėjų kontrolės ekspertų „Dezinfa“ biologas Liutauras Grigaliūnas tikina, jog įprastai šie kenkėjai į namus atkeliauja patys per įvairius kanalus.

Tarakonai dažniausiai patys keliauja įvairiais kanalais tarp patalpų: per vamzdynus, šachtas, elektros instaliacijos šachtas, ventiliacijos angas. Jie keliauja iš buto į butą ir niekur kitur negyvena, tik prie žmogaus“, – aiškina biologas.

Šiuos kenkėjus vilioja šiltos ir drėgnos vietos. Dažniausiai tarakonai slepiasi virtuvėje už šaldytuvo, kur randa maisto likučių, o jei sienose yra nesandarumų ir plyšelių, tikėtina, kad tarakonai apsigyvens ir ten.
Tarakonas

„Juos traukia ir virtuvėje esanti buitinė technika, pavyzdžiui, šaldytuvo nugarinėje pusėje yra šilumą skleidžiantis variklis, o senesnės kartos šaldytuvuose dar yra indai, į kuriuos nuteka kondensacijos vanduo. Taip pat tarakonų randama aplink viryklę, po kriauklėmis, tarp vamzdžių“, – vardina L. Grigaliūnas.

Gyvenant su tarakonais gresia salmoneliozė ir tuberkuliozė

Pasak biologo, lyginant su kitais kenkėjais, tarakonus nėra sudėtinga išnaikinti, jei jie naikinami veiksmingomis priemonėmis. „Žinoma, išnaikinus tarakonus reikia imtis papildomų veiksmų, kad tai nesikartotų, reikia sustabdyti galimą pasikartojantį jų atėjimą iš gretimų patalpų, iš kurių jie jau buvo atkeliavę. Viena iš priemonių – plyšelių sandarinimas. Tiesa, ventiliacijos angų jau nebeužsandarinsi“, – aiškina specialistas.

L. Grigaliūnas pastebi, jog tarakonus paprasčiau išnaikinti nei maistines kandis. „Norint atsikratyti kandimis, tenka išmesti dalį savo produktų, patiriami nuostoliai. Naikinant tarakonus jokių produktų išmesti nereikia, tiesiog rūpintis švara virtuvėje ir pašalinti kelius, per kuriuos tarakonai galėtų patekti į namus“, – tikina biologas.

Kita vertus, kandys žmogaus sveikatai nėra pavojingos, tačiau tarakonai yra daugybės užkrečiamų ligų nešiotojai. Tarakonai savo žarnyne nešioja salmoneliozės sukėlėją – bakteriją salmonelę.
Virtuvė

Palikdamas savo išmatas, tarakonas kartu palieka ir porciją salmonelių, tokiu būdu platindamas bakterijas aplinkoje. Dar viena liga, sukeliama tarakonų – tuberkuliozė. Tuberkuliozės lazdeles kenkėjai nešioja nešvariose vietose ir gali šia liga apkrėsti šalia esančius žmones.

„Tam, kad būtų užsikrečiama, kartais užtenka visai nedaug. Tarakonai laisvai vaikštinėja ant žmogaus, jo stalo ir spintelių, kur laikomas maistas. Žmogus, nekreipiantis į tai daug dėmesio, nenusivalo paviršių, o šiuo atveju sausos pašluostės nepakanka. Reikia imtis stipresnių valiklių su dezinfekuojančiomis medžiagomis“, – perspėja biologas.

Tarakonus gali išnaikinti patys namų šeimininkai

Žinant, jog namuose yra tarakonų, rūpintis švara reikėtų kur kas labiau nei įprastai. Svarbu žinoti, kad ant spintelių ir stalo bėgiojantys tarakonai palieka nemalonų palikimą – fekalijas, per kurias galima užsikrėsti pavojingomis ligomis, iš kurių labiausiai tikėtina užsikrėsti salmonelioze, tuberkulioze.

Vėliau žmogus, prisilietęs prie paviršių, ant kurių dažnai pastebimi tarakonai, pamiršta nusiplauti rankas ir tokiu būdu pavojingas ligas pranašaujančios bakterijos patenka į žmogaus organizmą.

Salmonelės

Nors kenkėjų naikintojai greitai išsprendžia problemas, kylančias dėl tarakonų, efektyvių priemonių atsikratyti kenkėjų gali imtis ir patys žmonės, sulaukę nekviestų svečių. Pirmiausia galima išbandyti ne chemines medžiagas, bet buitines priemones.

Pasak L. Grigaliūno, daugelio giriama ir pamėgta priemonė nuo tarakonų – kietai virto kiaušinio ir boro rūgšties košelės, išdėliojamos lėkštelėse. Šis jaukas privilioja tarakonus, kurie, paragavę košelės, žūva.

Tarakonai negali pakęsti ir lauro lapų – šie naudojami naikinant ne tik tarakonus, bet ir kandis. Lauro lapeliai išdėliojami ant stalo, spintelių, o specifinis šio prieskonio kvapas išbaido kenkėjus.

Augalai, nuo kurių tarakonai bėga kuo toliau

Tuo metu žolininkė Jadvyga Balvočiūtė tikina, jog esama tokių augalų, nuo kurių tarakonams norisi būti kuo toliau – laikant juos ten, kur pastebėjote kenkėjų, jie neilgai trukus paliks namus. Naudoti šiuos augalus ypač pravartu tuo metu, jei neseniai išsinaikinote tarakonus ir norite, kad jie nesugrįžtų – galėsite būti tikri, kad su nepageidaujamais kenkėjais atsisveikinote ilgam.

„Galima namuose pabarstyti bitkrėslės ir gailių šakelių. Šie augalai turi insekticidinių medžiagų, o tarakonai bijo jomis apsinuodyti. Taip pat tarakonai nemėgsta kvapniosios aniužės“, – aiškina žolininkė.
Tarakonas

Tarakonai naikinami stipriu gailių lapų nuoviru. Negana to, gailių šakelės veikia ne tik tarakonus, bet ir daug kitų nepageidaujamų kenkėjų – anksčiau gailių šakelės buvo deginamos namuose tam, kad į juos neskristų musės ir uodai, o jausdamos gailių kvapą prie rūbų ir maisto produktų nesiartina kandys.

J. Balvočiūtė tikina, jog jei pačiai tektų susidurti su tarakonais, visų pirma, ji išsiaiškintų, dėl kokių priežasčių jie atsirado namuose ir bandytų jas pašalinti. „Pastebėjusi tarakonus, barstyčiau namuose visas savo turimas priemones, specifinį kvapą turinčius augalus. Tiesa, minėtų augalų kvapas tarakonus tik atbaido, o tam, kad jie žūtų, reikalingi stiprūs nuovirai iš bitkrėslių, aniužių, gailių“, – vardina žolininkė.

Dėl didelės rizikos sveikatai delsti negalima

Vis dėlto, jei žmonės nori tarakonais atsikratyti kuo greičiau ir patikimiau, L. Grigaliūnas rekomenduoja iškart kreiptis į specialistus, nes liaudiškos ir tradicinės priemonės, tokios kaip tarakonų atbaidymui naudojama beržo derva, ne visuomet garantuoja patikimus ir greitus rezultatus.
Žydi gailiai

„Greitas efektas dažnai susijęs su chemija, kurią naudoja profesionalios kenkėjų naikintojų įmonės. Šiuo metu naudojamos ir tokios cheminės medžiagos, kurių naudojimo metu žmogui net nereikia palikti namų. Naikinant tarakonus boro rūgštimi ir kiaušinio tryniu taip pat naudojama chemija, tačiau jei norima kenkėjus išnaikinti be jos, teks apsišarvuoti kantrybe“, – perspėja biologas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)