Mitybos ekspertė ir sveikatingumo centro „Nosh Detox“ įkūrėja Geeta Sidhu-Robb atskleidžia, kaip nepasiduoti blogai žiemos nuotaikai.

Beveik vienas iš trijų Jungtinės Karalystės gyventojų žiemą kenčia nuo sezoninio afektinio sutrikimo (viena iš depresijos rūšių, pasireiškianti rudenį ir žiemą). Sutrikimo norėdami išvengti, vadovaukites šiais patarimais.

1. Užsirašykite visas pesimistiškas mintis

Dienos pabaigoje užsirašydami visas pesimistiškas mintis ir išliedami visas susikaupusias emocijas, kitą rytą jausitės atsigavę ir pozityvesni.

2. Aromaterapija

Eteriniai aliejai bei aromaterapija gali padėti kovojant su sezoniniu afektiniu sutrikimu, nes malonūs kvapai siunčia signalus į tam tikrą smegenų dalį, kuri yra atsakinga už nuotaiką, miegą bei alkį.

3. Stenkitės kuo daugiau gauti natūralios saulės šviesos

Tam, kad į jūsų namus patektų kuo daugiau saulės šviesos, dienos metu palikite visas užuolaidas praskleistas.

4. Bendraukite

Bendraudami su kitais žmonėmis pagerinsite savo nuotaiką ir sumažinsite izoliacijos jausmą.

5. Sportuokite

Reguliari mankšta, ypač lauke, gali sumažinti švelnesnės formos sezoninio afektinio sutrikimo simptomus. Pasivaikščiojimas ar bėgiojimas ankstyvą rytą yra labai naudingi, nes reikalauja tam tikro grafiko bei veiksmo (nuo sezoninio afektinio sutrikimo kenčiantys žmonės rytais dažnai sunkiai keliasi iš lovos).

Taip pat kasdieninė 30-60 minučių mankšta padidins serotonino, endorfinų ir kitų gerų cheminių medžiagų smegenyse lygius, taigi labiau savimi pasitikėsite.

6. Vitaminas D

Vitamino D vartojimas yra pats veiksmingiausias būdas kovojant su prasta nuotaika. Daugelis žmonių nežino, jog vitaminas D iš tiesų yra hormonas, kuris daro didelę įtaką mūsų nuotaikai.

7. Valgykite angliavandenių turintį maistą

Angliavandenių turintis maistas, toks kaip žirniai, pupelės bei kitos daržovės, gali reguliuoja serotonino (nuotaikos reguliatorius organizme) lygį, taigi dažnai valgydami šiuos produktus – būsite geresnės nuotaikos.

8. Valgykite maistą, kuriame yra daug omega-3

Valgykite daug omega-3 turinčių maisto produktų, tokių kaip žuvis, graikiniai riešutai bei linų sėklos. Sveika mityba tiesiogiai pakelia jūsų nuotaiką, o riebus maistas daro jus nejudrius ir lėtus.

9. Venkite kofeino

Kofeino, alkoholio bei nikotino sumažinimas taip pat gali sumažinti ir streso lygį bei pakelti jūsų nuotaiką.