Tai tik kelios priežastys, kodėl turėtume mažinti plastiko naudojimą. Vis dažniau susimąstoma apie alternatyvas plastikui, viena tokių įvardijamas silikonas. Tačiau šiuo metu diskutuojama apie silikono ir plastiko panašumus. Ar silikonas tikrai labiau ekologiška medžiaga, ar tai atsakymas į tvaresnį gyvenimą?

Ar silikonas „užsislėpęs” plastikas?

Nors silikonas daugeliu atžvilgių atrodo kaip plastikas, tačiau jo cheminė sudėtis skiriasi. Silikonas gaunamas iš silicio, kuris yra natūralus elementas. Pavyzdžiui, silicio dioksido galima rasti smėlyje ir kvarce. Tačiau yra svarbu atskirsti silicį nuo silikono.

Silicis yra natūralus elementas, silikonas – sintetinis. Silikonas gaminamas sujungiant elementinį silicį su kitais elementais, tokiais kaip deguonis. Silikonas būna įvairių formų, pavyzdžiui, egzistuoja ir silikono aliejus, ir kaučiukas ir derva.

Silikono gaminiai

Kodėl jis laikomas alternatyva?

Yra priežastis, dėl kurios silikono ir plastiko mūšis tyliai įsibėgėjo, ir kodėl silikonas bėgant metams tapo toks populiarus:

  • Silikoną galima formuoti, jis gali įgauti įvairias formas – lygiai taip pat kaip ir plastikas;
  • Silikonas labai patvarus, todėl jį galima naudoti kam nors sandarinti, kaip izoliacinę medžiagą;
  • Silikonas gali atlaikyti aukštą ir žemą temperatūras.

Tiesą sakant, silikonas naudojamas taip plačiai, kad jį galime rasti gaminiuose, naudojamuose aviacijos, medicinos ir tekstilės pramonėse. Viena iš labiausiai paplitusių vietų, kur kasdien galime aptikti silikoninių gaminių – virtuvė. Paprastai silikonas laikomas saugia medžiaga naudoti su maistu ir gėrimais. Parduotuvėje galima lengvai įsigyti silikoninių gaminių, kurie bus skirti naudoti gaminant maistą – kepimui ar laikymui ir t. t.

Ar silikonas saugus?

Paprastai silikonas laikomas saugiu. Kaip rašoma ecoandbeyond.co, virtuvėje naudojami silikono gaminiai dažnai parduodami remiantis tuo, kad jie yra saugūs. Jie nėra toksiški, inertiški, gali būti šildomi, šaldomi ir neišskiria jokio kvapo.

Tačiau vis dar kyla klausimų dėl visiško silikono saugumo. Pavyzdžiui, nerimaujama, kad silikonas, kaitinamas iki aukštos temperatūros (aukštesnės nei 149° C), tampa mažiau stabilus. Tai taip pat gali išplauti tam tikrus nepageidaujamus junginius, žinomus kaip siloksanai.

Norint susidaryti išsamesnį vaizdą apie silikono keliamą pavojų sveikatai, reikia atlikti papildomus tyrimus. Todėl įsigyjant silikono gaminius, skirtus naudoti virtuvėje, vertėtų atkreipti dėmesį, ar jie pažymėti kaip gaminiai, kuriuos galima naudoti sąlytyje su maistu.

Silikono gaminiai

Kokie silikono trūkumai?

Nors silikonas pasižymi daugybe puikių savybių, realybė yra tokia, kad silikono gaminiai taip pat turi savų problemų.

Silikonas biologiškai nesuyra. Yra teigiama, kad dėl silikoną būtų galima tinkamai perdirbti, pasitelkus pažangią perdirbimo praktiką. Tačiau tai gali būti nepaprastai sunku bandant perdirbti silikoną vietiniuose perdirbimo centruose. Kol silikonas nebus plačiau perdirbamas, yra didelė tikimybė, kad nemenka jo dalis pateks į bendras atliekas. Tai reiškia, kad jis prisidės prie vis augančio sąvartyno.

Kadangi rinkoje yra daugybė silikoninių gaminių, dar nereiškia, kad turėtume pirkti juos visus. Vertėtų susimąstyti, ar tikrai mums reikia naujo silikono gaminio, jei namie turime tokį patį plastikinį, kuris vis dar puikiai atlieka savo funkciją? Toks apsipirkinėjimas – išteklių eikvojimas.

Taip pat vertėtų paminėti, kad stiklo ir nerūdijančio plieno gaminiai kai kuriais atvejais gali būti tinkamesnės alternatyvos plastikui nei silikonas.

Silikonas turi daug savybių, dėl kurių jis tampa gera plastiko alternatyva. Įskaitant lengvai valomus paviršius, lankstumą ir atsparumą karščiui. Silikonas nėra vaistas, kuris suteikia tvaresnį gyvenimą. Tačiau kartais jis gali tapti tikrai gera alternatyva plastikui.