Naujausi Lietuvos energijos išteklių biržos „Baltpool“ duomenys rodo, kad Lietuvoje veikiančios vėjo elektrinės per tris ketvirčius pagamino 995,4 GWh elektros energijos – net 23 proc. daugiau nei per tą patį praėjusių metų laikotarpį. Pagamintos energijos kiekis mažosiose vėjo elektrinėse augo beveik trečdaliu, o prie tinklo prijungtose didžiosiose – daugiau nei penktadaliu.

„Vėjuoti orai metų pradžioje lėmė itin gerus jėgainių rezultatus, todėl pernai metų rodiklius pavyks pasiekti kur kas anksčiau. Jei per paskutinį ketvirtį jėgainės pagamins tiek pat energijos, kiek ir pernai, bendros gamybos apimtys žymiai pranoks 2018 m. rezultatus. O itin palankūs vėjai leistų perkopti ir 2017 m. rodiklius, kai jėgainės pagamino 1,3 TWh elektros energijos“, – sako Aistis Radavičius, Lietuvos vėjo elektrinių asociacijos direktorius.

Kaip rašoma pranešime spaudai, trečias ketvirtis Lietuvoje veikiančioms vėjo jėgainėms taip pat buvo gana palankus – liepos-rugsėjo mėnesiais jos pagamino 257,7 GWh elektros energijos, o tai beveik 7 proc. daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Nors rugpjūtį vėjo jėgainėse buvo užfiksuotos mažiausios gamybos apimtys per šiuos metus (rodiklis siekė 41,8 GWh), gerus ketvirčio rezultatus užtikrino produktyvūs liepos ir rugsėjo mėnesiai.

Anot A. Radavičiaus, didžiausios energijos gamybos apimtys dėl palankesnio vėjo visuomet būdingos pirmam ir paskutiniam ketvirčiui – tai iliustruoja tiek šių, tiek ir praėjusių metų patirtis. Štai šiemet po vasarai būdingų ramesnių orų, rugsėjį vėjo jėgainėse pagamintos energijos kiekis augo iki 113,9 GWh. Pernai rugsėjį rodiklis taip pat ėmė stiebtis į viršų ir perkopė 111 GWh ribą.

Lietuvoje šiuo metu veikia 23 vėjo jėgainių parkai, jų galia kartu sudėjus siekia 480 MW. Kartu su mažosiomis vėjo elektrinėmis iš viso instaliuota 539 MW galios elektrinių. Praėjusiais metais vėjo jėgainės pagamino 1,1 TWh elektros energijos. Tai sudarė apie 10 proc. galutinio šalies elektros poreikio.