Tuo įsitikino ir klaipėdietis Andrius Meiženis, kuris ant savo namo stogo Dargužių kaime įsirengė saulės jėgainę. Šių metų birželį įrengti saulės moduliai per metus sugeneruos apie 5000 kWh. Tokio kiekio energijos vidutiniškai užtenka standartinio individualaus namo reikmėms.

„Nors tai tik pradžia – saulės elektrinė man jau uždirbo 272 eurus ir CO2 pėdsaką sumažino 1108 kg, tai atitinka 28 pasodintus medžius. Tai leidžia daryti išvadą, jog investicija sėkminga. O kadangi artėja pensinis amžius, sprendimas įsigyti saulės jėgainę buvo apgalvotas ir svarus. Žinojome, jog atsinaujinančią energiją pavyks panaudoti visoms buities reikmėms, jos pilnai pakaks kasdieniams poreikiams. Pirkiniui labiausiai pastūmėjo noras sutaupyti.

O kokią jėgainę pasirinkti, kaip ją įrengti patars saulės energetikos įmonės atstovai. Rekomenduoju pasidomėti: trumpiausias elektrinės gyvavimo laikotarpis – 25 metai, todėl nebrangi elektros energija žvelgiant į ateitį, pasiteisins ir atneš naudos“, – dėstė A. Meiženis.

Saulės elektrinė

Saulės energija yra saugi ir efektyvi investicija, kurios atsiperkamumas su parama siekia 7–9 metus, o didėjant elektros kainoms ir mažiau, teigia UAB „Saulės grąža“ vykdomasis direktorius Mindaugas Gerulaitis. Anot specialisto, nuolat gerėjanti ir sparčiai tobulėjanti saulės energijos technologija nereikalauja nei itin didelio ploto įrengimui, nei idealių oro sąlygų. Lietuva ir jos pajūris – tam puikiai tinka. Tai parodo jau įrengtų elektrinių gamybos rezultatai.

„1 kW pagaminti reikia 6 kv. m., aišku, technologijos nuolat tobulėja, šiuo metu parduodame itin efektyvius net 340 W modulius, kurie tą pačią galią sugeneruoja naudojant mažiau ploto. Štai mūsų klientui A. Meiženiui instaliuoti monokristaliniai 300 W moduliai, kurių 5 kW elektrinei sumontuoti reikėjo 16 vnt. Jei naudotume 340 W modulius – jų reiktų 14 vnt.

Tiesa, Lietuva ir jos klimatas yra puikiai tinkami energijai iš saulės gaminti. O pajūris, dėl didesnio vėjuotumo dažniau gali džiaugtis saule. Todėl iš 1 instaliuoto kW galima sugeneruoti daugiau energijos. Pavyzdžiui, jei centrinėje Lietuvoje skaičiuojama, kad 1 kW energijos sugeneruos iki 1000 kWh per metus, tai vakarų Lietuvoje šis skaičius gali siekti ir 1100 kWh, o kartais ir 1200 kWh. Be to, pastebime tendenciją, kad vakarų Lietuvos gyventojai vis dažniau elektros gamybą patiki saulei: iš viso esame įrengę jau virš 550 elektrinių namams, iš kurių apie 100 įrengta vakarų Lietuvoje“, – dėstė M. Gerulaitis.

Saulės elektrinė

Kaip rašoma pranešime spaudai, parama saulės moduliams įsirengti, turėtų būti dar vienas paskatinimas apsvarstyti šį alternatyvios energijos gamybos būdą, mano M. Gerulaitis. Saulės elektrinių plėtrą skatina parama, kuri suteikiama beveik visiems vienbučių ir dvibučių namų savininkams bei nuo 2020 metų ir daugiabučių gyventojams. Artimiausias kvietimas paramai – 2020 m. sausio mėnesį.

„Nuo spalio 1d. jau galima tapti nutolusiu gaminančiu vartotoju, t. y., jei galima statyti saulės elektrinę sode, o pagamintą energiją naudoti ir sode, ir bute. Tai atveria naujas galimybes tiek daugiabučių gyventojams, tiek ir individualių namų savininkams. Tokia galimybe gali pasinaudoti ir juridiniai asmenys. Be to, supaprastinta elektrinių pridavimo tvarka leidžia statyti elektrines iki 30 kW, o leistina didžiausia elektrinės galia siekia net 500 kW “, – teigė pašnekovas.