Kaip rašoma pranešime spaudai, ESO rekomenduoja, dar prieš įrengiant saulės jėgainę – būtinai pasitikrinti ar elektrinė gali būti prijungta prie ESO skirstomojo tinklo ir kokiomis sąlygomis. ESO operatyviai išduodamose sąlygose bus detaliai nurodyta ar skirstomasis tinklas galės priimti saulės elektrinės pagamintą elektrą.

„Kliento turima vartojimo galia, nebūtinai reiškia kad bus galima įrengti tokios pat galios elektrinę. Būtinai gaukite iš ESO sąlygas, kuriose bus nustatytos elektrinės prijungimo galimybės,“ – pataria įmonės Paslaugų tarnybos vadovas Renaldas Radvila.

ESO fiksuoja atvejus Vilkaviškio, Šiaulių, Alytaus rajonuose, kai klientai paskubėję įsirengti saulės elektrinę sužino, kad reikalinga tinklo rekonstrukcija. O tai nemenkos investicijos - priklausomai nuo konkrečios situacijos, tinklo rekonstrukcijos sąmata siekia nuo 10 iki 50 tūkst. eurų. Šią investiciją turi sumokėti jėgainės savininkas, o ne visi elektros naudotojai, per skirstymo tarifą apmokant sąskaitas už elektros energiją.

Dar liūdnesnė patirtis būna, kai elektrinės prijungiamos savavališkai. Dėl savavalių darbų, be elektros lieka tiek pats elektrinės savininkas, tiek aplinkiniai kaimo, miestelio ar regiono gyventojai. Netinkamai eksploatuojamos jėgainės sutrikdė kaimynystėje esančių kitų elektrinių darbą, sugadino kaimynų buitinę techniką, o ir paties jėgainės savininko naujai sumontuotą elektrinę. Tokios aplinkybės susiklosto, kai rangovas nesivargina, o jėgainės savininkas nežino, kad prieš diegiant elektrinę būtina suderinti diegimo sąlygas su ESO.

ESO specialistai primygtinai ragina nesiimti savavališkų veiksmų montuojant saulės elektrines, būtinai gauti Bendrovės išduodamas prijungimo sąlygas, patikėti darbą atestuotiems ir išmanantiems elektrinių įrengimo darbą specialistams. Svarbu nepamiršti, kad atlikus darbus, rangovai turi pateikti deklaraciją ESO, kad elektrinė sumontuota tvarkingai ir veiks tinkamai.

Primename, kad norintiems įsirengti iki 30 kilovatų (kW) galios elektrines, nuo liepos taikomos supaprastintos ir trumpesnės procedūros (tiek verslui, tiek gyventojams). Klientams nebereikia leidimo plėtoti elektros energijos gamybos pajėgumo ir leidimo gaminti elektros energiją. Tokie pokyčiai leidžia sutvarkyti visus formalumus ne per keletą mėnesių, kaip anksčiau, o per 30 dienų.