Vaisiaus placentos dalyje buvo rasta oro taršos dalelių, įrodančių, kad oro tarša, kylanti dėl intensyvaus automobilių eismo bei iškastinio kuro deginimo, dar negimusiems vaikams daro neigiamą poveikį. Šis tyrimas buvo pirmasis, kuris parodė, kad su oru motinos įkvėpti teršalai gali prasiskverbti pro placentos barjerą. Kiekvienoje analizuotoje placentoje buvo rasta tūkstančiai mažų dalelių viename kubinio milimetro audinyje.

Oro tarša gali pakenkti visam organizmui

Mokslininkai taip pat įrodė ryšį tarp užteršto oro ir padidėjusio persileidimų bei priešlaikinių gimdymų skaičiaus. Tyrimai rodo, kad oro tarša gali sukelti ir „uždegiminį atsaką”. Užteršto oro žala gali lydėti vaisių ir visą tolimesnį jo gyvenimą, o minimam tyrimui vadovavęs profesorius Tim Nawrot iš Haselto universiteto Belgijoje sakė, kad tai yra pats pažeidžiamiausias gyvenimo laikotarpis, kai vystosi visos žmogaus organų sistemos.

„Taigi, norėdami apsaugoti savo ateities kartas, turime sumažinti oro taršą ir jo poveikį ne tik dar negimusiems kūdikiams, bet visiems. Už tai yra atsakingos valstybių vyriausybės, tačiau ir patys turime vengti judrių gatvių, kai tik įmanoma”, – kalbėjo mokslininkas.

Oro tarša

Išsamioje pasaulinėje apžvalgoje padaryta išvada, kad oro tarša gali pakenkti visiems žmogaus kūno organams ir praktiškai kiekvienoms ląstelėms. Taip pat nustatyta, kad oro taršos nanodalelės prasiskverbia net į žmonių smegenis, o milijardai tokių dalelių yra rasta ir jaunų miestiečių širdyse, kur taršos dalelės patenka per kraują.

Nors oro tarša kai kuriose valstybėse mąžta, tačiau net menkiausia užteršto oro žala yra fiksuojama beveik visur, o net 90 proc. visos žmonių populiacijos gyvena vietose, kur oro tarša viršija Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijas.

Kvėpuoti turime visi – kaip apsisaugoti?

Tyrime, paskelbtame žurnale „Nature Communications”, buvo ištirtos 25-ios nerūkančių motinų, gyvenančių Haselto mieste, Belgijoje, placentos. Jų kietųjų dalelių taršos lygis yra daug mažesnis už Europos Sąjungoje leidžiamą ribą, tačiau viršija PSO ribą. Tyrėjai panaudojo lazerinę techniką juodosios anglies dalelėms aptikti.

Kaip rašoma theguardian.com, kiekvienu atveju vaisiaus placentos pusėje jie rado nanodalelių ir jų skaičius koreliavo su motinų įkvepiamo oro užterštumo lygiu. Motinų, gyvenusių netoli pagrindinių kelių, placentose buvo vidutiniškai 20 tūkst. taršos nanodalelių viename kubiniame milimetre. Toliau gyvenusių motinų placentose taršos vidurkis buvo perpus mažesnis.

Oro tarša

Aptikus oro taršos dalelių vaisiaus placentos barjero pusėje, labai tikėtina, kad vaisius buvo paveiktas oro taršos, sakė profesorius Nawrot. Šiuo metu atliekami tolimesni tyrimai, siekiant nustatyti, ar oro tarša nepažeidžia DNR. Prieš porą metų tyrėjų komanda taip pat rado juodosios anglies dalelių ir pradinių klasių vaikų šlapime.

„Tai rodo, kad taršos dalelės iš plaučių patenka į visas organų sistemas. Iš tikrųjų sunku duoti žmonėms praktinių patarimų, nes visi juk turime kvėpuoti. Tačiau vertėtų kiek įmanoma labiau vengti judrių gatvių ir kelių, kur transporto sukeliama oro tarša ypač didelė”, – kalbėjo T. Nawrot.