Nuo ko pradėti?

Pirmiausia, pasirūpinkite savo daugkartiniais indeliais, kuriuos naudosite maisto transportavimui iš parduotuvės į namus. Tai gali būti drobiniai maišeliai, užsukami stiklainiai, silikoniniai maišeliai, priešpiečių dėžutės, bičių vaško plėvelės.

Keliaudami į parduotuvę su savimi pasiimame du didelius medžiaginius maišus ir bent šešis mažesnius maišelius daržovėms, vaisiams ir biriems produktams. Jei neturite daugkartinių maišelių – galite juos pasigaminti iš senos užuolaidos ar paklodės arba panaudoti namų stalčiuose gulinčius skaidrius plastikinius maišelius. Geriausiais būdas padėti gamtai – naudotai tai, ką jau turime.

Daržovės ir vaisiai

Su savo maišeliais nusipirkti daržovių, vaisių, sveriamų riešutų ar džiovintų uogų galima beveik visuose prekybos centruose. Pirmą kartą šiek tiek nedrąsu išsitraukti savo medžiaginį maišelį ir į jį susidėti bulves ar morkas. Galvoje sukasi mintys: ar taip galima, ką man pasakys parduotuvės personalas? Išbandžius paaiškėja, kad nesulauki tiek daug aplinkinių dėmesio, kiek, galbūt, tikėjaisi, o kasininkai teigiamai reaguoja į tvaresnį įpakavimą.
Apsipirkimas be pakuočių

Dažnai prekybos centruose sunku rasti neįpakuotų lapinių daržovių ir prieskoninių žolelių. Didžiausią šių produktų asortimentą siūlo vietiniai turgeliai. Su savo maišeliais apsiperkame Halės, Benedikto, Kalvarijų turguose. Taip pat mobiliuose ūkininkų turgeliuose, kuriuos galima rasti skirtingose Vilniaus miesto vietose:

Antradienis

Karoliniškių turgelis (prie parduotuvės „IKI“, A. J. Povilaičio g. 20)
Lazdynų turgelis (prie parduotuvės „RIMI“, Architektų g. 19)
Naujamiesčio turgelis (prie ŽŪM, A. Vienuolio g. – J. Lelevelio g. sank.)

Trečiadienis

Lazdynų turgelis (prie parduotuvės „IKI“, Erfurto g. 29)
Šeškinės turgelis (priešais parduotuvės „MAXIMA“, Gelvonų g. 40)
Vilkpėdės turgelis (priešais parduotuvės „MAXIMA“, Savanorių pr. 46)

Ketvirtadienis

Justiniškių turgelis (prie parduotuvės „MAXIMA“, Taikos g. 162A)
Naujamiesčio turgelis (prie ŽŪM, A. Vienuolio g. – J. Lelevelio g. sank.)
Pašilaičių turgelis (prie parduotuvės „RIMI“, Medeinos g. 8)
Pilaitės turgelis (priešais M. Mažvydo progimnaziją, Vydūno g. 17)
Viršuliškių turgelis (prie parduotuvės „MAXIMA“, Viršuliškių g. 30)

Penktadienis

Lazdynų turgelis (prie parduotuvės „RIMI“, Architektų g. 19)
Naujamiesčio turgelis (prie ŽŪM, A. Vienuolio g. - J. Lelevelio g. sank.)
Šeškinės turgelis (prie PC „Akropolis“, Ozo g. 25)
Verkių turgelis (prie parduotuvės „IKI“, Jeruzalės g. 17)
Viršuliškių turgelis (priešais parduotuvę „MAXIMA“, Viršuliškių g. 30)

Šeštadienis

Antakalnio turgelis ( prie poliklinikos, Antakalnio g. 59
Karoliniškių turgelis (prie poliklinikos, L. Asanavičiūtės g. 27A)
Šeškinės turgelis (prie PC „Akropolis“, Ozo g. 25)
Žirmūnų turgelis (prie parduotuvės „IKI“, Žirmūnų g. 2)
Žvėryno turgelis (prie parduotuvės „IKI“, Sėlių g. 54)

Birūs produktai

Birius produktus, tokius kaip makaronai, ryžiai, grikiai ir kitos kruopos perkame specializuotose ekologiškose parduotuvėse „Zeroteka” ir „Alpana Unpacked”. Sveriamų lietuviškų kruopų galima nusipirkti ir salotų baro „Mano guru” krautuvėlėje. Tokiose parduotuvėse galima atsinešti savo užsukamą stiklainį, dėžutę ar maišelį ir prisipilti sveriamų birių produktų. Mums labiausiai patinka naudoti natūralios medžiagos maišelius iš medvilnės arba lino. Tokiame maišelyje produktas gali lengvai „kvėpuoti”.

Sveriamus prieskonius, kavos pupeles ir arbatą perkame nedidelėse specializuotose krautuvėlėse „Aliejus” ir „Gėrybių ragas”. Taip pat šių produktų galima rasti beveik visuose turgeliuose.

Apsipirkimas be pakuočių

Mėsa, žuvis, sūris

Tiems, kas ieško pieno arba mėsos produktų juos įsigyti prekybos centruose gali būti sudėtinga. Pirmiausiai dėl griežtų higienos reikalavimų. Prekybininkai nenori prisiimti atsakomybės už pakuotės atsineštos iš namų švarą ir nesaugų maisto pateikimą.

Turguje viskas paprasčiau. Paprašius įpakuoti sūrio gabalėlį į savo atsineštą bičių vaško plėvelę, dažniausiai nekyla jokių nesklandumų. Ūkininkų produkcijos galima užsisakyti ir internetu, tam galima pasinaudoti Facebook grupėmis:
- Maisto turgus
- Ūkininkų turgus
- Ūkininkų turgelis
- Eko turgelis

Perkant internetu

Ieškant ir perkant maisto produktus internetu 100 proc. išvengti plastikinių pakuočių nepavyks. Tačiau atradome kelias alternatyvas, kurios padeda sumažinti įpakavimų kiekį. Mėgstantiems patogų prekių pristatymą į namus „Barbora” neseniai pristatė „zero waste” namų bei higienos prekių kategoriją ir galimybę rinktis popierinius pirkinių maišus. Ekologiškos produkcijos tiesiai iš ūkininkų galima užsisakyti „Gilės kromelyje”, „Kaimas į namus”, „Ekomarket”.

Svarbu suprasti, kad „zero waste” apsipirkimas niekada nebūna visiškai „zero”. Net jei į namus neparsinešame pakuočių, gaminant ir transportuojant maisto produktus susidarė atliekų. Produktui užauginti ir pagaminti buvo naudojama energija, transportavimui iš gamintojo šalies į Lietuvą naudojamos didelės apsauginės plastikinės pakuotės.

Pirkdami vietinę, sezoninę produkciją galime sumažinti transporto sugeneruojmą CO2 kiekį. Rinkdamiesi ekologiškai užaugintą maistą tausojame savo sveikatą ir apsaugome dirvožemį ir vandens telkinius nuo kenksimngų cheminių medžiagų. O labiausiai mūsų paliekamą aplinkosauginį pėdsaką sumažinti padeda savo darže auginamos daržovės ir vaisiai ar tiesiog ant palangės auginamos prieskoninės žolelės.