„Auštant 29 „Greenpeace“ aktyvistai užsilipo ant dviejų kranų Gdansko uosto anglies terminale“, – AFP sakė „Greenpeace Polska“ atstovė Katarzyna Guzek. Aktyvistai ant kranų iškėlė plakatus su užrašais „Lenkija be anglies 2030“, pridūrė atstovė.

Vietos policijos atstovų teigimu, policija žinojo apie „Greenpeace“ aktyvistų veiksmus ir prižiūrėjo situaciją kartu su uosto pareigūnais.

„Pirma neleidome laivui švartuotis, dabar neleidžiame jam iškrauti krovinio“, – sakė K. Guzek.

Pirmadienį „Greenpeace“ aktyvistai jau bandė neleisti krovininiam laivui „Indian Goodwill“ švartuotis, blokuodami jį savo pačių laivu „Rainbow Warrior“.

Protestui sutrukdė pakrantės apsaugos tarnybos pareigūnai, kurie patraukė „Greenpeace“ laivą iš uosto ir sulaikė laivo kapitoną bei dar vieną aktyvistą.

Kiti 16 laive buvusių aktyvistų buvo paleisti, o pats laivas prišvartuotas už uosto ribų.

Prokurorai trečiadienį ketina nuspręsti, ar pateiks kaltinimus dviem aktyvistams – ispanui „Rainbow Warrior“ kapitonui ir austrui – navigacijos saugumo taisyklių pažeidimu.

„Greenpeace“ siekia, kad Lenkijos valdančiosios dešiniųjų pažiūrų „Teisės ir teisingumo“ partijos suformuota Vyriausybė iki 2030-ųjų nutrauktų anglies deginimą šalyje. Tokį tikslą yra iškėlusi ir Europos Sąjunga, raginanti valstybes atsisakyti itin taršios anglies.

„Neturime daug laiko, kad užkirstume kelią artėjančiai klimato katastrofai, o Lenkijos vyriausybės priklausomybė nuo anglies kelia grėsmę visų mūsų viltims turėti saugią ir tvarią ateitį“, – pranešime teigė „Greenpeace Poland“ vadovas Pawelas Szypulskis.

„Štai kodėl aktyvistai taip nori imtis veiksmų. Lenkijos piliečiai ragina pereiti nuo anglies prie atsinaujinančios energetikos“, – tvirtino P. Szypulskis.

Kaip rašoma pranešime spaudai, pagal 2015-ųjų Paryžiaus klimato kaitos susitarimą, ES įsipareigojo iki 2030 m. sumažinti anglies taršą 40 proc., palyginti su 1990-ųjų lygiu.

Savo ruožtu Lenkijos vyriausybė anglies naudojimą elektros energijos gamybai mažinti palaipsniui, nuo maždaug 80 proc. dabar iki 60 proc. 2030 m.

Lenkija, kartu su Vengrija, atmetė ES raginimus iki 2050-ųjų sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisiją sumažinti iki nulio. Toks žingsnis esą pakenktų šių šalių ekonomikoms.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)