„Visa SBA verslo grupė ir jai priklausantys „Klaipėdos baldai“ ypatingą dėmesį skiria tvarumui ir aplinkos tausojimui, todėl jau kelerius metus visos mūsų grupės įmonės ir verslo centrai naudoja tik žaliąją elektrą. O mūsų įmonė ėmėsi ją ir gaminti. Pirmasis saulės jėgainės darbo mėnuo nuteikė optimistiškai – elektros pagaminta 16 proc. daugiau nei buvo numatyta projekte. Tai reiškia, kad saulėtų dienų Lietuvoje pakankamai ir saulės elektrinių įrengimas pasiteisina“, – sako „Klaipėdos baldų“ vadovas Gintautas Vitkevičius.

Iš viso ant „Klaipėdos baldų“ pastatų stogų pradėjo veikti apie 3.600 fotomodulių, o bendras plotas, kurį užima saulės elektrinė, siekia 18.000 kv.metrų – tiek užima Kauno Dariaus ir Girėno futbolo stadionas su lengvosios atletikos aikšte ir bėgimo takais.

Planuojama, kad per metus saulės jėgainė „Klaipėdos balduose“ pagamins apie 900 MWh elektros energijos. Dėl to į aplinką nebus išmesta maždaug 540 t CO2 dujų, kurios išsiskirtų šį elektros kiekį gaminant ne iš atsinaujinančių energijos išteklių.

Anot G.Vitkevičiaus, jei šis projektas pasiteisins, planuojama saulės jėgaines įrengti ir ant kitų SBA grupės įmonių stogų.

Tris mėnesius trukusį montavimą ir įrangos derinimą vykdė bendra Lietuvos ir Ispanijos saulės elektrinių bendrovė „I+D Energias Lietuva“. Rengėjui tai jau šeštas 1 MW ir didesnės galios elektrinių projektų. Vasario mėnesį Lentvaryje buvo atidaryta „Retal Lithuania“ elektrinė, o šiuo metu „I+D Energias Lietuva“ tokias elektrines stato įmonėms „Šilalės mediena“, „Stronglasas“ ir „Polivektris“.

„Džiaugiamės galėdami prisidėti prie Lietuvos rinkos lyderių strateginių tikslų tapti vis efektyvesniais ir tvariai gaminančiais elektros energiją. Taip įmonės mažina taršą CO2 bei prisideda prie decentralizuoto elektros sektoriaus Lietuvoje kūrimo“, – sako „I+D Energias Lietuva“ vykdančioji direktorė Rūta Jakubauskienė.

Kaip rašoma pranešime spaudai, elektrinės įranga išsiskiria saugumu, kurį užtikrina technologiniai sprendimai iš pažangiausių konstrukcijų gamintojų „Aerocompact“, „Bisol“ ir „SolarEdge“. Visi elektrinės moduliai ir jų konstrukcijos buvo pagamintos Europos Sąjungoje. Dėl saugumo ir įrengimui panaudotų medžiagų kokybės elektrinei buvo suteikta dvidešimties metų garantija.

Pasak R. Jakubauskienės, vis daugiau Lietuvos įmonių teikia paraiškas ES finansavimui saulės elektrinėms gauti. Taip jie sumažina išlaidas, išvengia energijos tiekimo trukdžių bei prisideda prie aplinkos taršos mažinimo.

„Klaipėdos baldų“ elektrinės projektas buvo įgyvendintas pagal ES struktūrinių fondų finansuojamą priemonę „Atsinaujinantys energijos ištekliai pramonei LT+“.