Nė kiek anglies junginių neišmetančią lenktyninę jachtą „Malizia II“ valdo Pierre'as Casiraghi, velionio Monako kunigaikščio Rainier III ir Jungtinėse Valstijose gimusios aktorės Grace Kelly vaikaitis, ir vokietis buriuotojas Borisas Herrmannas.

Jachta rugpjūčio 14-ąją iš Anglijos pietuose esančio Plimuto leidosi į dviejų savaičių trukmės kelionę, kad nugabentų G. Thunberg į Niujorką sudalyvauti rugsėjį vyksiančioje Jungtinių Tautų viršūnių susitikime klimato klausimais.

16-metė švedė, prieš metus pradėjusi savo ekologinę kampaniją ir įkvėpusi tūkstančius savo bendraamžių daugelyje šalių, atsisako skraidyti lėktuvais dėl šio transporto neigiamo poveikio aplinkai.

Pirmadienį smarkaus vėjo genama burinė jachta artėjo prie JAV krantų.

„Stiprus vėjas gena mus vakarų kryptimi. Tikimės Manhatano prieplauką Niujorke pasiekti antradienio popietę arba vakare“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė G. Thunberg.

Greta Thunberg

Sekmadienį vėlai vakare paskelbtame vaizdo įraše ji sakė, kad jachta plaukia 20–25 mazgų greičiu“, o vandenynas smarkiai banguoja.

Rugpjūčio 20 dieną G. Thunberg paminėjo pirmąsias savo „mokyklos streiko“ metines.

2018 metų rugpjūtį paauglė pradėjo piketą prie Švedijos parlamento, siekdama atkreipti parlamentarų dėmesį į būtinybę veiksmingiau kovoti su klimato kaita.

Greitai švedės pavyzdžiu pasekė daugybė moksleivių visame pasaulyje – taip susikūrė judėjimas „Penktadieniai už ateitį“.

„Malizia II“ yra 2015 metais pastatytas 18 metrų ilgio burinis laivas, aprūpintas itin šiuolaikiškais saulės elementais ir povandeninėmis turbinomis, tiekiančiomis jachtai elektrą.

Greta Thunberg

Visgi ir ši kelionė neišvengė kontroversijų, kai B. Hermano atstovas spaudai Berlyno laikraščiui „Die Tageszeitung“ pareiškė, kad keli žmonės skris į Niujorką padėti sugrąžinti jachos į Europą. Pats vokietis taip pat grįš lėktuvu.

Tačiau „Malizia“ komandos vadybininkė tvirtino, kad jachtos kelionė nesukels jokio neigiamo poveikio aplinkai, o tie skrydžiai su ja nesusiję.

Pati G. Thunberg pareiškė kol kas nežinanti, kaip grįš į Europą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)