Naujame aljanse dalyvaus Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK), Lietuvos saulės energetikos asociacijos (LSEA), Nacionalinės Lietuvos energetikos asociacijos (NLEA) ir Lietuvos vartotojų organizacijų aljanso (LVOA) atstovai.

Energetikos ministro Žygimanto Vaičiūno patarėja Aurelija Vernickaitė BNS teigė, kad aljanso tikslas yra skatinti mažąją žaliąją energetiką, orientuotą į gyventojus ir verslą. Jiems per pastaruosius dvejus sukurtos ypač palankios sąlygos tapti elektros energijos gamintojais.

„Vienas iš aljanso tikslų – skatinti vartotojų švietimą ir informavimą apie žaliąją energetiką ir galimybes turėti nuosavą elektrinę ir savarankiškai pasigaminti elektros energiją. Taip pat siekiama, kad visos aljanso partnerės siūlytų kokybišką ir konkurencingą produkciją bei paslaugas. Dar vienas tikslas – suaktyvinti bendradarbiavimą ieškant inovatyvių sprendimų, kurie padėtų sparčiau plėtotis mažajai žaliajai energetikai Lietuvoje“, – teigia A. Vernickaitė.

Pasak jos, šiuo metu mažosios energetikos plėtrai plačiausiai naudojama saulės energija dėl pastaraisiais metais smarkiai atpigusių saulės modulių. Todėl esą natūralu, kad dabar saulės technologijos yra populiariausios ir tarp gaminančių vartotojų Lietuvoje.

Kaip jau skelbta, skatinant gaminančių vartotojų plėtrą, be kita ko, nuo spalio atsiras galimybė elektros energiją gaminti vienoje vietoje, o vartoti – kitoje. Ši naujovė bus aktuali daugiabučių namų gyventojams, kurie galės vartoti elektrą, pagamintą nutolusiuose žemės sklypuose įrengtose elektrinėse.

Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje (NENS) rašoma, kad 2020 metais vartotojų, iš AEI pasigamintą energiją vartojančių savo reikmėms, dalis sieks 2 proc. (palyginti su visų vartotojų skaičiumi), tačiau jau 2030 metais – ne mažiau kaip 30 proc., o 2050 metais – ne mažiau kaip 50 proc.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)