Kaip rašoma pranešime spaudai, naujausi Lietuvos energijos išteklių biržos „Baltpool“ duomenys rodo, kad Lietuvoje veikiančios vėjo elektrinės per pirmuosius šešis šių metų mėnesius iš viso pagamino 737,7 GWh elektros energijos. Tai – beveik 30 proc. daugiau nei per tą patį laikotarpį pernai. Pagamintos energijos kiekis augo tiek mažosiose, tiek ir prie tinklo prijungtose didžiosiose vėjo elektrinėse.

„Pirmąjį pusmetį vertiname kaip ypač sėkmingą vėjo energetikai Lietuvoje. Vyravę vėjuoti orai jėgainėms leido pasiekti išties gerų rezultatų, tarp kurių – ir visų laikų rekordas: kovo mėnesį vėjo elektrinių parkai pagamino net 174 GWh elektros energijos, o tai yra net 78 proc. daugiau nei per tą patį laikotarpį pernai. Palyginti vėjuoti orai išsilaikė ir balandį, ir gegužę“, – sako Aistis Radavičius, Lietuvos vėjo elektrinių asociacijos direktorius.

Jis pažymi, kad šalyje veikiančios vėjo elektrinės apsukas pastebimiau sulėtino tik birželį. Šeštąjį metų mėnesį jos pagamino beveik 73 GWh elektros energijos – kiek mažiau nei per tą patį laikotarpį pernai. Tiesa, mažesni pagamintos elektros kiekiai vasarą yra įprastas reiškinys, kadangi stipriausi vėjai būdingi būtent pirmam ir paskutiniam metų ketvirčiui. Skirtingais metais meteorologinės sąlygos gali lemti net iki 20 proc. didesnes ar mažesnes elektros energijos gamybos apimtis vėjo jėgainėse.

Lietuvoje šiuo metu veikia 23 vėjo jėgainių parkai, jų galia kartu sudėjus siekia 480 MW. Kartu su mažosiomis vėjo elektrinėmis iš viso instaliuota 539 MW galios elektrinių. Praėjusiais metais vėjo jėgainės pagamino 1,1 TWh elektros energijos. Tai sudarė apie 10 proc. galutinio šalies elektros poreikio.