„Pagal reikalavimus, norint gauti kompensacines išmokas iš Europos Sąjungos ir Klimato kaitos programos lėšų, elektrinę reikia įrengti iki ateinančių metų kovo 1 d. Tai reiškia, kad per likusius nepilnus devynis mėnesius kiekvieną darbo dieną turės būti įrengta apie 10 elektrinių. Maža to, sausis–vasaris nėra tinkamiausias laikotarpis dirbti ant šlaitinių stogų, o šalia dar reikia įgyvendinti ir kitus projektus. Suprasdami tai, mes mobilizuojame pajėgas“, – sako „Solet Technics“ pardavimų direktorius Tomas Ridikas.

Sukūrė partnerių tinklą

Saulės elektrines įrenginėjanti įmonė skirtinguose Lietuvos regionuose turi savo partnerius, kurie užtikrina greitesnį elektrinių įrengimą bei nuolatinę jų priežiūrą net ir vasaros atostogų sezono metu.

„Intensyviai ieškojome ir tebeieškome tinkamų darbams atlikti specialistų – montuotojų bei elektrikų. Patys juos apmokome. Pradžioje teoriškai, po to kartu vykstame į objektus ir montuojame elektrines. Tokiu būdu jau visoje Lietuvoje turime profesionalų, kurie ne tik kokybiškai sumontuoja įrangą, bet ir gali greitai reaguoti galimų gedimų ar bet kokių kitų neaiškumų atveju.

Atsakomybę, žinoma, prisiimame mes, kaip įmonė. Tai kuria papildomas darbo vietas šalies regionuose ir leidžia pasiūlyti palankesnes sąlygas mūsų klientams – vienos išlaidos yra visai komandai važiuoti iš Vilniaus, kitos – turėti specialistus vietoje“, – pažymi T. Ridikas.

Saulės elektrinė

Kaip rašoma pranešime spaudai, įrengti saulės elektrinę paprastai galima per dvi-tris darbo dienas, tačiau reikiamų dokumentų sutvarkymas užtrunka mėnesį ir ilgiau. „Tad norint saulės energija naudotis dar šio sezono metu, darbus reikia pradėti jau dabar. Atsižvelgdami į gyventojų poreikius, partnerių tinklą galėsime plėsti“, – pastebi T. Ridikas.

Įmonės duomenimis, susidomėjimas įsirengti saulės jėgaines pastaruoju metu sparčiai auga – bene penkiagubai didesnis nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Skaičiuojama, kad esant dabartinėms elektros kainoms, saulės jėgainių įrengimo kaina yra tokia, kad be paramos realus atsiperkamumo terminas išsitęsia iki dešimties metų, bet teikiamos subsidijos tą terminą gerokai sutrumpina – tam tikrais atvejais ir iki septynerių metų.

Realios garantijos ir dokumentacija

T. Ridikas pataria gyventojams, norintiems įsirengti saulės elektrines be netikėtų, nepageidaujamų rūpesčių, atkreipti dėmesį į keletą svarbių dalykų.

1. Tinkamai įsivertinkite projektą. Kartu su specialistais įvertinkite stogą, šešėliavimą, elektros instaliacijos būklę. „Pavyzdžiui, įsirengus 10 kWh elektrinę, ji nebūtinai būtent tiek energijos ir pagamins, nes tiesiog stogo kampas gali būti neidealus. Tokiu atveju, jei elektrinė negeneruos maksimumo, nebūtina dėti tokio paties nominalo keitiklį. Tai leis sutaupyti“, – pataria T. Ridikas.

Saulės elektrinė

2. Realios garantijos. „Jau ne kartą girdėjome, kai klientai, nusipirkę įrangą iš tam tikrų trečiųjų šalių, įrangos gedimo atveju, turėjo patys už savo lėšas siųsti ją paštu. Galiausiai, ta įranga net nebūtinai būdavo pakeista. Tai užtrunka daug laiko ir, žinoma, kainuoja nemažus pinigus. Tad, prieš pasirinkdami bendrovę, pasidomėkite, kokiomis sąlygomis jie įsipareigoja teikti garantiją“, – atkreipia dėmesį T. Ridikas.

3. Pasirinkite atestuotą montavimo įmonę ir reikalaukite visų reikalingų dokumentų. Pasidomėkite įmonės istorija, atsiliepimais, jos turimais sertifikatais. Būkite užtikrinti, kad po darbų atlikimo įmonė pateiks deklaraciją, patvirtinančią, kad darbai atlikti kokybiškai, įranga atitinka Elektros įrenginių įrengimo taisyklių reikalavimus.

Taip pat būtina gauti priežiūros sutartį su aiškiais nurodymais, kur reikės kreiptis esant gedimams ar kitiems probleminiams atvejams.

Maža to, paslaugos teikėjas turi būti apsidraudęs savo civilinę atsakomybę. „Elektrinės montavimo metu gali įvykti visokių nenumatytų, pavyzdžiui, netyčinių jūsų turto sugadinimo, atvejų. Natūralu, įmonė turi garantuoti žalos atlyginimą“, – primena T. Ridikas.

DELFI primena, gyventojai, norintys iš Europos Sąjungos ir Klimato kaitos programos lėšų gauti kompensacines išmokas elektrinėms įsirengti galėjo visą mėnesį – nuo gegužės 10 d. iki birželio 10 d. – teikti paraiškas Aplinkos projektų valdymo agentūrai (APVA). Kitas kvietimas numatomas 2020 m. sausį.