Praėjusią savaitę Neringoje buvo pasirašytas memorandumas „NE plastiko bangai“, raginantis mažinti vienkartinių plastikinių gaminių vartojimą bei neigiamą plastikinių gaminių poveikį į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įrašytai Kuršių nerijos aplinkai.

Už švarų kurortą pasisakantys vietos verslininkai taip pat jungiasi prie iniciatyvos skelbdami judėjimą „Neringa be vienkartinio plastiko“. Praktiškai tai reiškia vienkartinio naudojimo bokalų ir plastikinių stiklinių išstumimą iš lauko kavinių ir terasų, juos keičiant daugkartinio naudojimo depozitinėmis plastikinėmis stiklinėmis.

Vienkartinis plastikas man senai neduoda ramybės, vaikštant po paplūdimį ar matant šiukšlių salas vandenyje, – pasakoja vienas iš akcijos iniciatorių, kavinės „Zuikio daržas“ įkūrėjas Povilas Verslovas. – Pats rinkdamas ir spausdamas vienkartinius bokalus į šiukšlių dėžes ar konteinerius realiai pamačiau kiek jų yra suvartojama vien tik Nidos baruose“.

Anot P. Verslovo, vienam ką nors pakeisti sunku, reikia entuziastingų žmonių grupės. Toks požiūris ir Neringos verslininkų sąmoningumas padėjo suburti akcijos „Neringa be vienkartinio plastiko“ narius – per dešimt vienkartinio plastiko atsisakiusių kavinių ir barų.

„Neringa – vasaros kurortas, teikiantis įvairių sezoninių paslaugų. Šioje itin jautrioje teritorijoje privalome ieškoti taršos mažinimo modelių, todėl labai apsidžiaugėme vietos verslininkų iniciatyva ieškoti visų įmanomų alternatyvų vienkartinio plastiko gaminiams. Laikas kiekvienam iš mūsų keisti vartojimo įpročius. Kuo daugiau mūsų prisijungs į šią iniciatyvą, tuo švaresnę aplinką kursime ateities kartoms“, - tikina Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė Aušra Feser.

Plastikas pajūryje

Kaip rašoma pranešime spaudai, depozitinių bokalų idėjos pritaikymo autorius Vytautas Navickas pasakojo, sumanymą parsivežęs iš Danijos, kur net ir labai didelės apimties renginiuose žmonės naudojasi daugkartiniais puodeliais, asmeniniais bokalais. „Suprantu, jog daugelis vartotojų nepratę prie tokio formato. Tačiau vienkartinių bokalų vienkartinis panaudojimas „išgėriau ir išmečiau“ man visada atrodė didžiulė nesąmonė: nesuvokiami plastiko kiekiai, akivaizdi žala gamtai ir žmogui. Tad šią vasarą atsisakome vienkartinių bokalų ir džiaugiamės pažanga, mokomės atsakingai vartoti kartu su savo svečiais“, – džiaugėsi V. Navickas.

Aplinkai draugiškos erdvės Neringoje bus ženklinamos lipduku „Mes už Neringą be vienkartinio plastiko“. Jose gėrimai bus pilstomi į daugkartines tvirto plastiko stiklines, už kurias klientas turės susimokėti 1 Eur depozitą. Jį susigrąžinti galima pristačius panaudotą stiklinę barui ar aptarnaujančiam personalui.

Kai kuriose prie akcijos prisijungusiose erdvėse nėra bokalų, tad atsisakoma šiaudelių, vienkartinių indų ir įrankių, kavos puodelių dangtelių.

Į Neringos barus atkeliavusios daugkartinio naudojimo stiklinės paženklintos „CupCup“ ženklu. Socialine-aplinkosaugine iniciatyva save vadinantys stiklinių tiekėjai tikina siekiantys tiek socialinių pokyčių, tiek realaus poveikio aplinkai mažinimo per tvarių daugkartinių sistemų kūrimą ir partnerysčių auginimą.

Anot įmonės atstovų, sistema jau išbandyta ir puikiai veikia „Open Kitchen Vilnius“, festivalyje „Green Happens“, kituose baruose, renginiuose ir festivaliuose.

Iniciatyvą „Neringa be vienkartinio plastiko“ globoja Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija, remia Neringos savivaldybė, Nidos kultūros ir turizmo informacijos centras „Agila“ ir AB „Smiltynės perkėla“.

Aplinkai draugiškų erdvių nuolat daugėja. Šiuo metu prie akcijos prisijungė: kavinės „Zuikio daržas“, „Kaštonas“, „Kupolas“, „Saulės baras“, „Zenta“,„Pervalga“, restoranai „Bo House“ ir „Fisheria“.