Kūrybinė agentūra EZCO visai neseniai pristatė naują socialinį projektą „365utopia”, kuriuo, kaip tikina agentūros vadovė Lina Vigraitė, siekiama ne šokiruoti ar moralizuoti, tačiau priversti kiekvieną iš mūsų susimąstyti – ar pasaulis be šiukšlių iš tiesų yra tik utopija?

„Imamės aktualių projektų, kasmet kažkokią temą aktualizuojame. <...> Šiemet nusprendėme kalbėti apie tokias aktualias temas kaip ekologija, aplinkosauga, šiukšlės – ką su jomis daryti, ką mes apskritai galime padaryti? Patys esame tam neabejingi, taip ir gimė šis projektas”, – pasakoja L. Vigraitė.

Šiukšlės – kasdienybės palydovės

Anot pašnekovės, pirmiausia kūrėjai norėjo tiesiog skirti dėmesį atliekoms, kurios kiekvieną dieną palieka mūsų namus. Temos aktualizavimui buvo pasitelktos fotografijos – būtent per jas siekiama kviesti permąstyti šiukšlės, kaip kasdienybės palydovės, vaidmenį.

„Projektas skirtas tam, kad sujudintų mūsų smegenis. Kasdien ištransliuojame po vieną gyvenimo stop kadrą ir tas kadras būna malonus akiai, juo norisi grožėtis, galbūt net pasikabinti ant sienos. Tačiau įsižiūrėjus atidžiau suvoki, kad grožiesi šiukšle, galbūt ir nustembi – kaip taip gali būti?

365utopia

Nuotraukomis norime kelti klausimą – ar tikrai pasaulis be šiukšlių yra utopija? Juk mes kiekvienas savo elgesiu, savo abejingumu sukuriame labai daug atliekų, galbūt net nepagalvodami, ką galime padaryti, kad jų būtų mažiau. <...> Šiukšlės šiandien tapo kaip nauja floros ar faunos rūšimi, nuo kurios žmogus gali nusisukti ar pabėgti, bet, pavyzdžiui, mūsų nuotraukose užfiksuota sraigė, rožė, pienė ar dumblis negali išsisukti nuo šalia jų atsiduriančių atliekų ir turi su jomis susigyventi, šiukšlės tampa jų kaimynyste”, – sako L. Vigraitė.

Tikisi pasiekti ne tik vartotojus, bet ir gamintojus

Lina tikina, kad būtent per grožėjimąsi šiukšle projekto autoriai skatina nesislėpti, nebėgti, bet pamatyti ir atpažinti „savo kūrinį” – šiukšlę. Projektas kol kas gyvuoja Instagrame bei Feisbuke, bet, kaip tikina pašnekovė, jis bus tęstinis ir gali įgauti ir kitų formų ateityje.

Šiukšlės projekto „365utopia” nuotraukose atsiranda dviem būdais – dažniausiai atliekos kadre būna specialiai paliktos paties fotografo, tačiau būna, kad šiukšlė gamtoje aptinkama ir nieko neinscenizuojant: „Mūsų tikslas nėra eiti ir ieškot tos realios, numestos šiukšlės, mes nevengiame inscenizuoto kadro. Tikslas yra sukurti patrauklią ir gražią akiai nuotrauką, tuo pačiu ir paradoksalią situaciją – kadras gražus, tačiau jame šiukšlė.”

L. Vigraitė teigia, kad projektas kviečia ne tik paprastus žmones, tačiau ir gamintojus pagalvoti apie dabar veikiančią linijinę gamybos sistemą, vartotojiškumą, permąstyti, kokios medžiagos yra naudojamos, kaip pradėti išteklius naudoti tvariau.

L. Vigraitė

Nesirinko moralizuoti

Įgyvendinant projektą, anot pašnekovės, nebuvo pasirinktas moralizavimo ar teisimo metodas, kad kiekvienas iš mūsų tiek daug sugeneruojame atliekų. Toks pasirinkimas – sąmoningas, nes kalbėti apie tokias rimtas aplinkosaugines problemas reikia lengvai. Pasak Linos, moralizavimas kviečia žmones tik priešintis, o taiki, lengvu humoru persmelkta žinutė gali būti artimesnė ir, tikėtina, dažniau pasiekti adresatą.

„Manau, kad dabar vis daugiau atsiranda kalbančių apie ekologines problemas, tačiau šiukšliname lygiai tiek pat daug. Pasaulis be šiukšlių yra tikra utopija, juk kiekviena gyvybės forma po savęs palieka tam tikras šiukšles. Tačiau žmogus, būdamas tokia gudria būtybe, sukuria tų atliekų tiek daug, jog jos pradeda dominuoti. Tai žalingas kūrinys, kenkiantis gyvūnams ir augalams. Šiukšlių buvo ir bus, tačiau dabar reiktų galvoti, kaip tai pristabdyti”, – tikina L. Vigraitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)