Balandžio mėnesį hidroelektrinės, saulės kolektoriai ir vėjo jėgainės kartu sugeneravo beveik 68,5 mln. megavatvalandžių elektros energijos, viršydami 60 mln. megavatvalandžių, kurias per tą patį mėnesį pagamino anglis, kaip rodo išleista Energijos informacijos administracijos ataskaita. Tai pati švariausia energija, kurią kada nors pagamino JAV – ir mažiausiai sudegintos anglies, lyginant su visų ankstesniųjų metų rodikliais.

Pokyčiai jau vyksta: pigiomis gamtinėmis dujomis varomos jėgainės žlugdo anglies ekonomiką. Tačiau tai taip pat liudija spartų saulės ir vėjo jėgainių vystymąsi šalyje. Šios dvi energijos formos tapo tokios pigios, kad „BloombergNEF“ prognozuoja, jog iki 2050 m. pusė pasaulio energijos greičiausiai bus gaunama iš atsinaujinančių šaltinių.

Švarios energijos antplūdis daugiausia vyksta anglies sąskaita, nors dar prieš dešimtmetį didžioji dalis JAV elektros energijos buvo gaunama būtent iš jos. Kasybos pramonė žlunga nepaisant to, kai prezidentas Donaldas Trumpas siekia atkurti ankstesnę anglies šlovę, iš esmės perrašydamas aplinkosaugos taisykles.

Donaldas Trumpas

Švarios energijos pramonė turėtų mėgautis šia akimirka, kol gali. Viena iš pagrindinių priežasčių, dėl kurių balandžio mėnesį anglimi kūrenamos elektrinės pagamino tiek mažai energijos buvo ta, kad kai kurios iš jų buvo uždarytos planiniam pavasariniam remontui.

Prognozuojama, kad anglis vėl taps antruoju pagal našumą elektros energijos šaltiniu (po gamtinių dujų) tada, kai šios elektrinės vasarą vėl pradės veikti pilnu tempu. Remiantis prėjusios savaitės „Fitch“ ataskaita, manoma, kad net ir 2028 m. vandens, vėjo, saulės ir biomasės jėgainės visos drauge JAV teiks šiek tiek mažiau energijos nei anglis.

Tačiau tendencija yra aiški: atsinaujinanti energija ateinančiais mėnesiais ir toliau išstums anglį, nes visoje šalyje pradeda veikti vis daugiau vėjo ir saulės jėgainių parkų.

Beje, Michaelas R. Bloombergas, motininės „Bloomberg News“ bendrovės „Bloomberg LP“ įkūrėjas, paskyrė 500 mln. dolerių kampanijai „Beyond Carbon“, kuri siekia iki 2030 m. JAV uždaryti likusias anglimi kūrenamas elektrines ir pristabdyti naujų dujų jėgainių statybą.