Minėtos įmonės klientai yra ne kavinės ir restoranai, tačiau kino kūrimo komandos, todėl aktoriams ir kitiems personalo nariams tarp ilgų filmavimų valandų prisėsti užkąsti tenka įvairiausiose vietose – studijose, gatvėse, laukuose ir kitose nepatogiose vietose. Kaip pasakoja įmonės vadovas Audrius Seliuginas, filmavimų metu maitinimas teikiamas kelis kartus per dieną, tačiau galimybe išgerti puodelį kavos ar kitų gėrimų kūrybinės komandos nariai naudojasi visos pamainos metu. Būtent todėl netrukus įmonė visiškai atsisakys įprastinių vienkartinių puodelių ir savo klientams pasiūlys Lietuvoje dar nematytą alternatyvą, tuo pačiu pristatydama dar vieną sprendimą ieškantiems draugiškų aplinkai idėjų – iš pažiūros tokius pačius, tačiau visiškai suyrančius puodelius, gaminamus naudojant biologiškai skaidomą vandens pagrindu sukurtą izoliuojančią dangą.

„Iki šiol naudojome plastikinius bei, kaip ir daugelyje kavinių, popierinius puodelius, tačiau kad skystis nepersigertų, net ir pastarųjų sudėtyje yra tam tikra dalis plastiko. Gamtoje tokie gaminiai sunkiai suyra, o, priklausomai nuo užsakymų kiekio, mūsų puodelių sunaudojama keli tūkstančiai per dieną. Todėl ir nusprendėme visiškai jų atsisakyti. Pradėsime naudoti naują produktą Lietuvoje – popierinius puodelius, kurių sudėtyje yra natūralus biologinis barjeras, stabdantis skysčio pratekėjimą. Gamtoje ši medžiaga suyra kaip paprastas popierius“, – sako A. Seliuginas.

Šiuo metu dėl Europos Parlamento priimtų sprendimų mažinti plastiko gaminių suvartojimą ypač didelis alternatyvių sprendimų poreikis jaučiamas Vokietijoje, Prancūzijoje ir Skandinavijos šalyse. Taip teigia vienkartinių popierinių puodelių gamintojo „OPACK“ projektų vadovė Snieguolė Zavadskienė, pasak kurios popieriaus gamintojai, bendradarbiaudami su mokslininkais, ieškojo išeities, kaip nenaudojant apsauginio plastiko sluoksnio sukurti popierių, tinkamą vienkartinių puodelių gamybai, bet nepraleidžiantį skysčio.

„Po ilgų eksperimentų, Skandinavijos popieriaus gamintojai rinkai pasiūlė tai, ko laukėme – 100 proc. popierinius puodelius be jokių plastiko pėdsakų, skystį sulaikantis sluoksnis buvo sukurtas naudojant biologiškai skaidomą vandens pagrindo dangą. Tai leidžia panaudotus puodelius drąsiai mesti į popieriui skirtus konteinerius, nes tai yra pilnai perdirbamas popierius“, – apie netrukus pasirodysiančius produktus pasakoja S. Zavadskienė, pridurdama, kad dėl unikalaus kartono užsakovams ši naujovė kainuos brangiau. Štai įmonės „Gimme Catering & Craft Services“ patiriamos išlaidos už vienkartinius puodelius pereinant prie naujojo modelio padidės bene trečdaliu.

„Taršos mokesčio tarifas šios rūšies puodeliams yra mažesnis negu šiuo metu populiariems tradiciniams, gal tai prisidės prie vartotojų bei verslininkų ekologinio sąmoningumo didinimo“, – mano S. Zavadskienė.

Vizualiai naujieji puodeliai atrodys taip pat, kaip ir visi kiti, naudojami iki šiol, tačiau vieną skirtumą pastabesni vartotojai galės pastebėti: kelias valandas palaikius skystį tokiame puodelyje, jis po truputį pradeda minkštėti. Tai, kaip sako S. Zavadskienė, patvirtina, jog produktas pagamintas iš lengvai kompostuojamos medžiagos.

A. Seliuginas teigia besiviliantis paskatinti jo įmonės pavyzdžiu pasekti ir kitus karštųjų gėrimų tiekėjus: „Tikimės, kad prie mūsų iniciatyvos prisijungs ir kiti, naudojantys vienkartinius puodelius. Kviečiame nepabijoti padidėjusių sąnaudų bei nelaukti, kol įsigalios įstatymai, o pradėti dabar, nuo savęs.“