Mokslininko Dr. Kieran Cox iš Viktorijos universiteto, esančio Kanadoje, vadovaujami tyrimai atskleidė, kad vidutiniškai kiekvienas žmogus per metus suvalgo ir įkvepia iki 120 tūkst. mikroplastiko dalelių. Šių dalelių poveikis sveikatai vis dar nėra žinomas, tačiau kai kurie gabaliukai yra pakankamai maži, kad galėtų patekti į žmogaus audinius bei sukelti imuninę reakciją toksiškų medžiagų dėka.

„Enviromental Science & Technology” žurnale paskelbti tyrimai rodo, kad vidutiniškai žmogus kasmet suvartoja nuo 74 iki 121 tūkst. mikroplastiko dalelių, priklausomai nuo jo amžiaus ar lyties. Tačiau žmonės, kurie linkę gerti vandenį tik iš plastikinių butelių, rizikuoja kartu su tokiu vandeniu suvartoti ir 90 tūkst. mikroplastiko dalelių per metus.

Mikroplastikai bus aptinkami ir ateityje?

Nuo masinės plastiko gamybos pradžios, kuri skaičiuojama nuo 1940-ųjų metų, jis išplito visame pasaulyje kaip universali medžiaga, tačiau ilgainiui plastiko atliekų šalinimas tapo didele problema. Mikroplastikai atsiranda tuomet, kai dideli plastikiniai objektai irdami aplinkoje skyla į vis mažesnes daleles.

Plastikas pajūryje

Atlikdami aptariamą tyrimą, mokslininkai peržvelgė 26 prieš tai atliktus tyrimus, kuriuose buvo nagrinėjami mikroplastikų kiekiai žuvyje, vėžiagyviuose, cukruje, druskoje, alkoholyje, vandentiekio vandenyse ir ore. Po to buvo tiriama, kiek šių maisto ir kitų produktų suvartoja žmonės, remiantis rekomenduojamo maisto suvartojimo standartais. Vis dėlto, daugelis maisto ir gėrimų rūšių nebuvo ištirti, o pats tyrimas apėmė tik 15 proc. bendro suvartojimų kalorijų kiekio.

„Šie duomenys jau leidžia manyti, kad mikroplastikų ir toliau bus aptinkama daugelyje, jei ne visuose produktuose, kuriuos vartoja žmonės”, – teigia tyrimą atlikę mokslininkai.

Nacionalinio okeanografijos centro mikroplastikų tyrimų grupės vadovas profesorius Richard Lampitt, kuris aprašomame tyrime nedalyvavo, tikina, kad atlikti bandymai yra patikimi, o duomenys ir tyrimo išvados – kruopštaus darbo atspindys. Vis dėlto, kiti mokslininkai suabejojo straipsnyje aptariamo tyrimo patikimumu – pateikiamus skaičius, anot kritikų, vertėtų vertinti atsargiai, taip pat būtina ištirti šių mikroplastiko dalelių poveikį žmogaus sveikatai.