Mergaitė nuo 2018 metų rugpjūčio kiekvieną penktadienį, daugiausiai pamokų metu, eidavo protestuoti prie parlamento Stokholme, reikalaudama kovoti su klimato kaita. G. Thunberg protestas įkvėpė mokinius visame pasaulyje penktadieniais praleisti pamokas ir eiti į gatves reikalauti imtis veiksmų dėl klimato kaitos.

Judėjimas kulminaciją pasiekė šių metų gegužės 24 d., kai 131 šalyje vyko taikūs moksleivių protestai, kuriais buvo siekiama atkreipti valdžios dėmesį į klimato kaitos problemą.

Be kita ko, 16-metė aktyvistė įvairiuose renginiuose kreipėsi į pasaulio lyderius, pareikšdama, kad jie nuvilia jaunus žmones, nes deda nepakankamai pastangų, kad sustabdytų klimato kaitą.
„Tai ne mano apdovanojimas, o kiekvieno apdovanojimas“, – teigė G. Thunberg ir pridūrė, kad jai didžiulė garbė gauti tokį apdovanojimą viso judėjimo vardu.

Šį apdovanojimą yra gavę daugybė kitų garsių žmonių, tarp kurių – Nobelio taikos premijos laureatas Nelsonas Mandela, kovojęs su rasimu, Nobelio taikos premijos laureatė, aktyvistė Malala Yousafzai, menininkas ir aktyvistas Ai Weiwei bei dainininkės Joan Baez ir Aliicia Keys.

Sąžinės ambasadoriaus apdovanojimas teikiamas nuo 2002 metų. Jis skirtas pagerbti asmenis ir organizacijas, kurie prisidėjo prie žmogaus teisių gynimo, elgdamiesi pagal savo sąžinę, kovodami su neteisybe ir naudodamiesi savo talentu, siekiant įkvėpti kitus.