Jos šalis esą nesileis spaudžiama užsienio. „Mes reikalaujame sustabdyti šias atliekų siuntas“, – teigė ji.

Plastiko atliekų įvežimas į Malaiziją nuo 2016 metų išaugo tris kartus. Pernai, vyriausybės duomenimis, į šalį buvo įvežta 870 000 tonų plastiko atliekų. Taip nutiko Kinijai nusprendus daugiau nebeperdirbti naudoto plastiko iš kitų šalių. Todėl dideli jo kiekiai ėmė keliauti į kitas šalis.

Aplinkos ministerija Kvala Lumpūre antradienį sakė, kad atgal bus grąžinta 10 konteinerių su 450 tonų plastiko atliekų, be kita ko, į Australiją, Saudo Arabiją, Bangladešą, Kiniją, Japoniją, JAV ir Kanadą. Jie pripildyti „nešvariomis, nerūšiuotomis, neperdirbamomis žemos kokybės plastiko atliekomis“. Šios atliekos esą atsiduria įmonėse, kurios neturi reikalingų įrenginių, kad atliekos būtų perdirbtos „aplinkai draugišku būdu“.

Malaizija jau praėjusį mėnesį penkis konteinerius su plastiko atliekomis grąžino į Ispaniją. Dar 50 nelegaliai į šalį įvežtų konteinerių tiriama. Gegužės viduryje JT susitikime Ženevoje 180 šalių sudarė paktą kovoje su plastiko atliekomis ir pasirašė susitarimą dėl plastiko atliekų eksporto reguliavimo.

Plastiko atliekomis ateityje galės būti laisvai prekiaujama tik tada, jei jos yra išvalytos, gerai surūšiuotos ir perdirbamos. Kitų plastiko atliekų eksportui ateityje bus reikalingas eksportuojančių ir importuojančių šalių žinybų sutikimas. Blogai perdirbamų atliekų iš ES eksportas į besivystančias šalis nuo 2021 metų bus uždraustas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)