Scott Kennedy ir Fergus Moore siūlo unikalų būdą išgauti aliejų, kurį būtų galima panaudoti įvairių produktų gamyboje, iš kavos atliekų. Toks aliejus ateityje galėtų pakeisti palmių aliejų, kuris kenkia ne tik aplinkai, prisideda prie klimato kaitos, tačiau yra žalingas ir žmonių sveikatai.

Idėja gimė dirbant kavinėje

Dėl neigiamų padarinių aplinkosaugininkai gana aktyviai ragina gamintojus ieškoti šiam aliejui alternatyvų. Būtent jų ieškoti pradėjo ir S. Kennedy bei F. Moore. Kaip rašoma bbc.com, vaikinams gimė idėja panaudoti susidarančias kavos atliekas, kai šie dirbo kavinėje, studijuodami ekonomiką Stratklaido universitete. Anot verslininkų, darbas kavinėje jiems padėjo suvokti, kiek daug ne tik kavos, bet ir maisto atliekų susidaro.

„Apie 60 proc. kavinių atliekų sudaro kavos atliekos. Vien tik Škotijoje susidaro apie 40 tūkst. tonų kavos atliekų per metus, visoje Jungtinėje Karalystėje – daugiau nei pusė mln. tonų kavos atliekų. Šių atliekų sutvarkymas kainuoja taip pat daug, nes paprastai tokios atliekos daug sveria, o tai atsiliepia ir mokamai sumai už atliekų išvežimą”, – BBC radijui pasakojo F. Moore.

Kavos tirščiai

Išgautas aliejus – puiki alternatyva

F. Moore teigia, kad kavos atliekose yra aliejaus, kurį išgavus, galima panaudoti įvairiose pramonės šakose – kosmetikos gaminiuose, maisto produktuose, gėrimuose, valymo produktuose ir dar daug kur kitur. „Mes plėtojame aliejaus išgavimo iš kavos atliekų technologiją bei valymo procesą”, – papildo F. Moore.

S. Kennedy ir F. Moore neslepia džiaugsmo, jog išgautas aliejus iš atliekų yra panašus į palmių aliejų, todėl ir galėtų jį pakeisti.

„Palmių aliejus žinomas tik dėl savo neigiamos įtakos ir blogų pasekmių. Džiaugiamės galėdami pasiūlyti gamintojams, įmonėms tvaresnę ir vietinę žaliavą – aliejų išgautą iš kavos atliekų ir taip sumažinti jų priklausomybę nuo palmių aliejaus”, – sako F. Moore.

Palmių aliejus

Įkurti nuosavą įmonę vaikinams buvo sunku, nes pastarieji neturėjo jokio inžinerinio išsilavinimo, tačiau jiems padėjo konsultacijos su specialistais. Šiuo metu vyrai jau įkūrę savo kavos atliekų perdirbimo įmonę „Revive Eco”, kuri sulaukė ir paramos iš Škotijos „Zero waste Scotland” agentūros – 235 tūkst. svarų finansavimą.

Laikui bėgant F. Moore ir S. Kennedy norėtų savo verslą išplėsti ir kituose miestuose – Romoje, Paryžiuje ar Berlyne, kur išgeriami labai dideli kavos kiekiai, o kartu susidaro ir dideli kavos atliekų kiekiai.