„Mūsų partneriai iš Vokietijos patikrino dešimt skirtingų renovacijos scenarijų Lietuvoje. Paaiškėjo, kad vartotojams naudingiausiu pripažintas scenarijus, kai tipinis „kiauras“ sovietinis daugiabutis apšiltinamas įgyvendinant tik būtiniausias pastato atnaujinimo priemones, ir pusė jo stogo padengiama saulės moduliais“, – teigė LVOA tarybos narys Kęstutis Kupšys.

Pasak K. Kupšio, Lietuvoje šiuo metu nėra renovuota dešimtadalio senos statybos daugiabučių.

„Renovuodami pagal dabartinę tvarką visus daugiabučius sutvarkysime per šešiasdešimt metų. Renovacija iki „pasyvaus namo“ lygio valstybei ir gyventojams yra per brangi, todėl mūsų siūlomas modelis padėtų žymiai pagreitinti renovacijos tempą. Išlaikant tą pačią valstybės paramos lėšų renovacijai sumą, sutvarkytų daugiabučių skaičių galima būtų padidinti du tris kartus“, – sakė vartotojų atstovas.

Modeliavimą atlikusios Vokietijos projektų vadybos agentūros „IWO e.V.“ atstovė Inga Rovbutas pažymėjo, kad saulės spinduliuotės Lietuvoje yra maždaug tiek pat, kiek Šiaurės Vokietijoje. Tai reiškia, kad Lietuvos daugiabučių gyventojai gali naudotis saulės teikiama nauda taip pat sėkmingai, kaip tuo dabar naudojasi vokiečiai ir net labiau į šiaurę nutolusių šalių gyventojai.

„Išanalizavę Lietuvos situaciją – elektros ir šiluminės energijos kainą, saulės spinduliuotės lygį, renovacijos kaštus ir gausybę kitų parametrų – pamatėme, kad visų efektyviausias pastatų modernizavimo būdas būtų kombinuota šilumos siurblio ir saulės jėgainės sistema kartu su daline pastato renovacija. Šis „receptas“ kainuoja žymiai mažiau negu įprastinė renovacija, o sutaupyti galima net iki 60 procentų išlaidų šildymui ir karštam vandeniui“, – sakė ekspertė.

Tarptautinės ekspertų komandos tyrimas penktadienį pristatomas konferencijoje Seime. Studiją „Saulės energija daugiabučiams“ atliko, be LVOA ir IWO, Vokietijos tyrimų įmonė „siz energie+“ ir Lietuvos perspektyvinių technologijų taikomųjų tyrimų institutas, remiant Vokietijos vyriausybės globojamai programai EUKI.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)