Kaip rašoma pranešime spaudai, sprendimas priimtas LVPA ir Ekonomikos ir inovacijų ministerijai apsvarsčius net 139 paraiškas, iš kurių finansavimas buvo skirtas 91. Pilotinio plūduriuojančios saulės jėgainės projekto KHAE paraiška pateko tarp geriausiai įvertintų.
Eksperimentinį projektą „Lietuvos energijos gamyba“ įgyvendina kartu su Kauno technologijos universitetu (KTU).

„Inovacijų plėtra yra vienas iš svarbiausių „Lietuvos energijos“ veiklos strategijos elementų, o sėkmingas plūduriuojančios saulės jėgainės KHAE projekto startas rodo, kad mums išties pavyko kilstelėti valstybės valdomų įmonių inovatyvumo kartelę.

Kadangi tokio tipo jėgainė būtų pirmoji regiono šalyse, „Lietuvos energijos“ grupei tai yra viena iš galimybių tapti atsinaujinančios energetikos sprendimų lydere ir kelti Lietuvos žinomumą tarptautinėje mokslo bendruomenėje“, – sėkminga projekto eiga džiaugiasi „Lietuvos energijos“ grupės valdybos narys, Infrastruktūros ir plėtros departamento direktorius Dominykas Tučkus.

Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė

Šiuo metu pasaulyje yra apie 400 hidroakumuliacinių elektrinių, kurių baseinų plotai nėra niekaip papildomai išnaudojami. Plūduriuojančios saulės jėgainės įrengimui būtų galima išnaudoti daugiau nei 300 ha KHAE aukštutinio baseino plotą. Jėgainės konstrukcija prisitaikytų prie kintančio baseino vandens lygio, būtų atspari bangavimui ir ledui.

KTU Elektros ir elektronikos fakulteto profesoriaus Sauliaus Gudžiaus nuomone, šis projektas – išskirtinis.

„Kaip teigė Billas Gatesas, jei dabar jam tektų rinktis karjeros kelią, jis neabejodamas pasirinktų skaitinį intelektą, energetiką ar biomokslus, kuriuos įvardijo kaip didžiausią poveikį pasauliui turinčias sritis.

Saulės jėgainės KHAE projekto tikslas yra apjungti dvi pirmąsias sritis – ateities energijos šaltinius ir informacines technologijas, ir jų pagrindu sukurti energijos gamybos sistemos valdymo principus. Šis unikalus projektas prisidės prie tvarios energetikos sistemos kūrimo ir šalies technologinio konkurencingumo didinimo“, – tvirtino profesorius.

Pirminiu projekto etapu aukštutiniame KHAE baseine bus įrengta bandomoji mažos galios (60 kW) jėgainė ir sukurtas algoritmas, kuris leistų valdyti saulės jėgainę ir elektros energijos kaupiklį atsižvelgiant į nepertraukiamai registruojamus tinklo ir kitus fizikinius parametrus bei Kruonio HAE agregatų darbo režimus.

Vėliau išplėtus saulės jėgainės apimtis ir padidinus jos galią, tokia sistema leistų teikti patikimą pirminio rezervo paslaugą – jos poreikis Lietuvai tampa itin svarbus ruošiantis sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais ir darbui izoliuotu režimu. Pirminį projekto etapą planuojama įgyvendinti iki 2021 metų.

„Įvertinę pilotinio projekto rezultatus, spręsime dėl galimybės plaukiojančia saulės modulių konstrukcija uždengti visą 300 ha ploto KHAE baseiną. Tokios jėgainės galia siektų 200-250 MW, o tai yra dvigubai daugiau, nei dabartinis Kauno Algirdo Brazausko hidroelektrinės pajėgumas.

Kruonio HAE

Sėkmingas tokio masto inovacijos įgyvendinimas sukurtų didesnę vertę „Lietuvos energijos gamybos“ akcininkams ir prisidėtų prie atsinaujinančių išteklių plėtros Lietuvoje, nes triskart padidėtų šiuo metu šalyje įrengtų saulės elektrinių galia“, – teigia laikinai „Lietuvos energijos gamybos“ generalinio direktoriaus pareigas einantis Gamybos direktorius Darius Kucinas.

Ekspertų skaičiavimais, saulės moduliais uždengus visą KHAE aukštutinio baseino plotą, šios jėgainės pagaminama elektros energija būtų galima ištisus metus elektra aprūpinti daugiau nei 120 tūkst. namų ūkių.

Plūduriuojančios saulės jėgainės projektas vykdomas kaip „Lietuvos energijos“ Inovacijų centro Atviros kultūros ir partnerysčių iniciatyvos dalis. Iniciatyva suteikia galimybę grupės viduje dirbantiems specialistams siūlyti ir įgyvendinti inovatyvias idėjas bei pritraukia potencialių idėjų iš išorės įvairių renginių, pavyzdžiui, hakatonų metu.