Kavinės ir restoranai atsisako plastikinių šiaudelių, parduotuvės – vienkartinių maišelių, o daugelyje šalių priimami įstatymai, kuriais ribojamas vienkartinės pakuotės naudojimas įvairiuose srityse. Anksčiau ar vėliau šie pokyčiai padarys poveikį ir naftos bei dujų bendrovėms.

Daugiau kaip pusę naftos paklausos pasaulyje šiuo metu užtikrina transportas.

Naftos chemijai tenka tik 15 proc. naftos vartojimo, tačiau Tarptautinė energetikos agentūra (TEA) prognozuoja, kad iki 2040 metų ši dalis pasieks 50 procentų.

Naftos chemijos gamyklos taps pagrindiniu naftos paklausos šaltiniu ir augimas šiame naftos rinkos segmente spartės, o ne lėtės, kaip kituose segmentuose, tikina TEA.

Tačiau kai kurie ekspertai mano, jog prielaida, kad plastiko ir jo gaminių paklausa per kitus du dešimtmečius, kaip ir pastaraisiais dešimtmečiais, augs kur kas sparčiau už pasaulio ekonomiką, yra klaidinga.

Plastikiniai įrankiai

TEA ir kitų bendrovių bei organizacijų prognozės pagrįstos prielaida, kad plastiko vartojimas bus stabiliai didelis ir 2017–2040 metais augs po vidutiniškai 3 proc. per metus.

Tačiau tam, kad tokia prielaida pasitvirtintų, šiuo metu besivystančios rinkos turi išlaikyti dabartinius vartojimo modelius.

Be to, turi pasitvirtinti lūkesčiai, jog vadinamasis nematomasis plastikas (skaitmeninės infrastruktūros, išmaniųjų telefonų ir kitų elektroninių įtaisų dalys) taps nauju ir nepamainomu paklausos šaltiniu.

Tačiau dabar net 45 proc. viso pasaulyje pagaminamo plastiko panaudojama pakuotei, o elektronikai tenkanti dalis sudaro tik 7 procentus.

Mažėjant plastikinių maišelių ir kitų rūšių plastiko naudojimui, bendro jo vartojimo augimas per artimiausius du dešimtmečius gali dukart sulėtėti, o tai pakirs ir naftos paklausos perspektyvas, rašo „The Financial Times“.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)