„Visus metus paskyrėme Lietuvos mokykloms – vykome į jas surinkti atliekų, daug bendravome su moksleiviais mokyklose ir savo įmonėje, parodydami, kaip tvarkomos pavojingosios atliekos. Dėmesio iš mokyklų sulaukėme daug daugiau nei tikėjomės. Juolab, kad moksleiviai ne teoriškai, o praktiškai sužinojo ir patys pamatė, kaip tvarkomos atliekos“, – teigia „Toksikos“ komercijos direktorius Lukas Andronavičius.

Pasak jo, per metus „Toksika“ sulaukė 126 mokyklų paraiškų surinkti pavojingas atliekas. Įvertinusi gautas paraiškas įmonė nusprendė, kad pavojingosios atliekos bus surinktos iš visų to pageidaujančių mokyklų.

Įmonės duomenimis, iš mokyklų buvo surinkta daugiau nei 26 tonos pavojingųjų atliekų. Daugiausiai tai buvo laboratorinės cheminės medžiagos, dažų ir lako atliekos, dienos šviesos lempos, statybinės medžiagos, turinčios asbesto.

Šiaulių apskrityje atliekos surinktos iš 36 mokyklų, Vilniaus apskrityje – iš 43 mokyklų, Alytaus apskrityje – iš 22 mokyklų, o Klaipėdos apskrityje – iš 25 mokyklų.

Be to, įmonė sulaukė nemažai prašymų atvykti į mokyklas ir surengti ten ekologijos pamokas, kuriose pasakojama apie pavojingąsias atliekas, susidarančias buityje, ir jų tinkamą tvarkymą.

„Moksleiviams pasakojome, kaip pavojingosios atliekos tvarkomos Lietuvoje, sulaukėme daug aktualių klausimų. Moksleiviai domėjosi atliekų laidojimu sąvartyne, rūpinosi, ar tikrai saugu tokiu būdu saugoti pavojingąsias medžiagas ilgą laiką. Sulaukėme klausimų ir dėl atliekų deginimo, atliekų šalinimo procesų. Aptarėme, kokias specialybes reikėtų studijuoti norintiems dirbti pavojingųjų atliekų tvarkymo srityje“, – sako L. Andronavičius.

L. Andronavičius tikisi, kad mokyklų ekologinio švietimo projektas ateityje duos vaisių – pačios mokyklos atidžiau rūšiuos atliekas bei atitinkamai jas atiduos tvarkytojams, o moksleiviai turės daugiau žinių apie pavojingų atliekų atpažinimą buityje ir tinkamą jų rūšiavimą.