Kaip rašoma theguardian.com, 290 iš 563 įspėjimų apie neteisėtas medžiagas bei didelį toksinų kiekį buvo susiję su žaislais. Daugiausia tai buvo plastikinės lėlės, kurios galėjo būti pardavinėjamos ir D. Britanijos gatvėse.

Beveik pusė ištirtų plastikinių žaislų D. Britanijos parduotuvėse savo sudėtyje viršijo saugų boro kiekį. Ši medžiaga gali sukelti viduriavimą ir vėmimą, taip pat gali pakenkti vaisingumui.

Europos Aplinkos biuro (EEB) cheminių medžiagų politikos vadybininkė Tatiana Santos teigia, kad žaislų gamintojai nebijo įstatymų, o patikras turintys atlikti inspektoriai yra pervargę.

„Mums reikalinga tinkama cheminių medžiagų kontrolė ir jos vykdymo užtikrinimas labiau nei bet kada anksčiau. Vis dėlto ES priėmė reikalingus sprendimus naujai strategijai, kuri turėtų pakeisti susidariusią situaciją. Tuo tarpu pirkėjus per šias Kalėdas skatinčiau vengti plastikinių žaislų”, – theguardian.com tikino T. Santos.

Lapkričio mėnesį ES muitinės skelbė, jog rinkos priežiūros institucijos sunaikino daugiau kaip 30 tūkst. plastikinių žaislų, iš kurių didžioji dalis buvo Kinijoje pagamintos lėlės, kuriose esantis ftalatų kiekis buvo įvardytas „rimtu pavojumi vaikams”.

Ftalatai yra plastikiniai priedai, susiję su įvairiomis sveikatos problemomis, įskaitant ir reprodukcinių organų bei kalbos vystymąsi.

Kenksmingos medžiagos namie

Tačiau daugiau nei 90 proc. iš 722 tūkst. žaislų, konfiskuotų ES, buvo pažymėti CE ženklu, kuris nurodo, kad žaislas yra nekenksmingas, saugus ir atitinka aplinkosaugos reikalavimus. Dėl šios priežasties Europos vartotojų grupės BEUC cheminių medžiagų pareigūnas Pelle Moos ragino pirkėjus būti atsargiems dėl pigių plastikinių žaislų, pagamintų Kinijoje ar kitur Azijoje.

„Jei žaislas kvepia keistai, vadinasi, jis išskiria chemines medžiagas. Pateiksiu pavyzdį – Danijoje buvo prekiaujama plastikiniais mielais žaislais, kurie priminė gyvūnus. Tačiau jie buvo pagaminti iš įtartinų kancerogeninių medžiagų.

Prieš 4 mėnesiu šie žaislai Danijoje buvo uždrausti. Praėjusį mėnesį Švedijoje buvo rasta kenksmingų ir negalimų naudoti medžiagų – kadžio, švino – net kalėdinėse lemputėse”, – teigia P. Moos.

Deja, tačiau po atlikto tyrimo 19-oje Europos valstybių buvo išsiaiškinta, kad kenksmingų cheminių medžiagų galima aptikti ir perdirbtuose žaisluose.