Anot scienedaily.com, Pietų Australijos universiteto mokslininkai ir Viktorijos zoologijos sodas išsiaiškino, jog egzistuoja ryšys tarp mobiliųjų telefonų kaupimosi ir Grauer gorilų buveinių naikinimo. Šios dvi organizacijos vykdo mobiliųjų telefonų perdirbimo programą zoologijos sode. Kampanija veikia jau šešerius metus.

Programos metu Viktorijos zoologijos soduose laikytojai ir vietovės bendruomenė buvo supažindinami su išmetamų telefonų perdirbimo reikšme – būtent perdirbant mobiliuosius telefonus yra išgaunami specialieji metalai, kurie naudojami jų gamyboje.

Tie patys metalai yra išgaunami rytinėje Kongo dalyje, kur ne tik sunaikinamos natūralios gorilų buveinės, bet ir kyla kariniai konfliktai bei žmogaus teisių pažeidimai.

Perdirbimas naudingas ne tik goriloms

Gorilų ekspertė Carla Litchfield teigia, kad perdirbus daugiau mobiliųjų telefonų, būtų galima išsaugoti gorilų buveines, kuriose šiuo metu yra kasami reikalingi mineralai mobiliųjų prietaisų gamybai.

Mobilieji telefonai

„Perdirbus 30–40 mobiliųjų telefonų galima atgauti gramą aukso. Telefonų pardavimai sparčiai auga, kai kuriuose naujuose telefonuose didėja ir reikalingo aukso kiekis, o natūralaus aukso šaltiniai gali išsekti jau 2030 metais”, – teigia C. Litchfield.

Mokslininkė atkreipia dėmesį, jog daugelis mobiliųjų telefonų neperdirba dėl to, kad trūksta elektroninių atliekų surinkimo taškų, telefonuose panaudotų metalų sudėtis nėra tiksliai žinoma, o dalis žmonių baiminasi, kad kokiu nors būdu seni duomenys pateks į svetimas rankas – šios priežastys lemia senų mobiliųjų įrenginių kaupimąsi.

Taip pat, jei žmonės ir išmeta senus mobiliuosius prietaisus, jie dažniausiai patenka į sąvartynus su buitinėmis atliekomis, o ne sugrįžta žiedinės ekonomikos principu į rinką.

Kaupiasi tūkstančiai tonų neperdirbtų metalų

Spėjama, kad iki 2035-ųjų Vokietijoje susikaups daugiau nei 8000 tonų tauriųjų metalų, kurie liks neperdirbti mobiliuosiuose telefonuose. Kinijoje dar iki 2025 metų galimai susikaups apie 9 tonas aukso, 15 tonų sidabro ir apie 3 tonas vario iš neperdirbtų mobiliųjų įrenginių.

Seni mobilieji telefonai

Naujausi Grauer gorilų skaičiavimai rodo dramatišką nuosmukį, jų liko mažiau nei 4000 natūralioje aplinkoje, o jų veislė įvardyta kaip kritiškai nykstanti. Dar 2009 metais garsus primatologas dr. Jane Goodall paskelbė nacionalinę mobiliųjų telefonų perdirbimo kampaniją Melburno zoologijos sode, kur lankytojai buvo informuojami apie ryšį tarp kalnakasių KDR ir gorilų buveinių sunaikinimo.

2014 metais zoologijos sodų lankytojai Viktorijoje per socialinę akciją atidavė daugiau kaip 115 000 senų mobiliųjų telefonų perdirbimui.