„Mūsų idėja yra sukurti mobilųjį konteinerį, kuriame mikrobai mažintų plastikines atliekas ir paverstų jas į vertingus produktus, pavyzdžiui, degalus ar chemines medžiagas”, – sako VTT pagrindinis mokslininkas Kari Koivuranta.

Mokslininkų – tikslas yra sukurti nedidelę tokių konteinerių gamyklą, kuri būtų įkurta zonoje, kurioje centralizuotas plastiko surinkimas ir perdirbimas yra ribotas ar visai neįmanomas. Konteineris-įrenginys su mikrobais gali būti patalpintas paplūdimyje ar šalia laive. Gamykliniai procesui reikalingą energiją būtų galima gaminti pasinaudojus saulės ar vėjo išteklius.

Šiais metais „PlastBug” projekto tyrėjai ieškojo mikrobų, kurie gali sugadinti skirtingų rūšių plastiką (PE, PP, PS ar PET) ir sukurti plastikų pirminio apdorojimo metodus. Mokslininkai šiuo metu naudoja trijų pakopų tikrinimo metodą, skirtą iš įvairių šaltinių surinktiems mikrobams.

„Kai kurie mikrobai jau praėjo per pirmuosius du patikros etapus. Trečiajame etape mes patvirtinsime, kad jie gali vartoti ir virškinti plastiką. Kitu žingsniu, jei bus rastas plastiką naikinantis mikrobas, mes pagerinsime juo efektyviausius mikrobus, kurie plastiką „virškina”, ir mes toliau plėtosime įvairius pirminius metodus naikinančius plastiką, kurie palengvintų mikrobų darbą”, – sako K. Koivuranta.

Galutinis idėjos įgyvendinimas verčiamas realybe – yra kuriama nedidukė jėgainė, kurioje mikrobai apdorotų ir keistų plastiką į produktus. Siekiama, kad bandomasis konteineris-įrenginys būtų paleistas ir išbandytas Baltijos jūroje 2021-aisiais metais, tačiau šio plano įgyvendinimui vis dar reikia užtikrinti finansavimą.

Jei šis procesas išbandžius pasiteisintų, būtų pradėta tokių konteinerių-įrenginių komercinė gamyba, o juos išplatinti būtų galima visame pasaulyje.