Atsiųstame pranešime spaudai teigiama, jog projektui įgyvendinti 20 tūkst. eurų skirta iš Užsienio reikalų ministerijos Vystomojo bendradarbiavimo programos lėšų, dar 2 769 eurus skyrė projektą įgyvendinusi lietuvių bendrovė „Solet Technics“. Įmonė projekto metu prisidėjo ir ekspertinių žinių bagažu – saulės elektrinę montavo kartu su vietinių specialistų komanda.

„Tai buvo vienas iš mūsų esminių įsipareigojimų – dirbdami kartu su vietine saulės elektrinių montavimo kompanija, pasidalinome profesionaliomis žiniomis ir mokymais. Su vietiniais atsinaujinančios energetikos specialistais dirbome tikslingai, o ne pasitelkdami juos kaip papildomus rangovus“, – teigė „Solet Technics“ pardavimų vadovas Tomas Ridikas.

Ant visuomeninės paskirties pastato stogo įrengta jėgainė per metus iš saulės sugeneruos apie 13,6 tūkst. kWh elektros energijos. Skaičiuojama, kad 2017 m. Prezeti gyvenvietėje iš viso buvo suvartota beveik 400 tūkst. kWh, taigi jėgainė pagamins beveik 4 proc. gyvenvietės metinio elektros suvartojimo.

Lietuvos ambasadorius Gruzijoje Giedrius Puodžiūnas tokį verslo ir valstybės bendradarbiavimą įvardijo kaip būdą dar labiau aktyvinti klimato kaitos klausimus, ypač akcentuojant atsinaujinančios energetikos galimybes.

Prezeti gyvenvietė

„Vietos gyventojai pagamintą energiją galės panaudoti ne tik šildant vandenį, tačiau ir apšvietimui, pastato kondicionavimui. Vėliau, kuomet bus baigtas statyti šalimais esantis darželis, planuojama, jog saulės elektrinės gaminama energija aptarnaus ir šį pastatą“, – kalbėjo ambasadorius.

Bendrovę „Solet Technics“ ambasada projekto partneriu pasirinko įvertinusi visų dalyvių paraiškas. Bendradarbiavimo patirties valstybiniuose projektuose įmonė yra įgijusi jau anksčiau ir taip pat nėra abejinga socialinėms iniciatyvoms. Viena tokių – pagalba saulės elementais nuosavomis lėšomis pastatant saulės elektrinę Kauno zoologijos sodui.