Ši naujiena patvirtina mokslininkų prognozes, kad plastikas patenka į žmonių organizmus, nes mikroplastikai yra stebiami jau kurį laiką, o jų aptikti pavyksta ir tolimiausiose pasaulio vietose. Mažos plastiko dalelės rastos geriamajame vandenyje, aluje, valgomojoje druskoje ir jūros gėrybėse. Tačiau šioje konkrečioje situacijoje, pasekmės lieka neaiškios.

Faktas, kad tai yra pirmas kartas, kai žmogaus organizme yra aptinkama tokia medžiaga, yra stulbinantis. Tačiau tokia nedidelė apklausa dar negali atsakyti į visus nežinomus klausimus, kurie kyla tyrinėjant mikroplastiką. Pavyzdžiui, iš kur tiksliai šie plastikiniai fragmentai atsirado? Kokie yra galimi pavojai žmonių sveikatai?

Maisto pakuotės gali paskleisti nedidelius plastiko pluoštus. Nedidelius plastiko pluoštus išskiria ir mūsų kilimai, drabužiai ir kiti plastmasiniai daiktai, kuriais užpildytas mūsų kasdienis gyvenimas. Todėl, kyla klausimas, galbūt tyrime dalyvavusių žmonių išmatose mikroplastikas atsirado per plastikines maisto pakuotes arba per per mikroplastiku užterštą maistą, kurį tyrimo dalyviai anksčiau valgė?

Kyla ir kitų klausimų. Ar gali plastikiniai nanofilai (mažesni už žmogaus plauko plotį 50 kartų), atsidūrę žmogaus organizme, patekti į žmogaus kraują, limfinę sistemą ar netgi pasiekti žmogaus kepenis? Deja, bet visi šie klausimai šiandien vis dar lieka paslaptimi.

„Noriu pasakyti, kad šio tyrimo rezultatai man nekelia nuostabos. Tai parodo, kad patys valgome savo atliekas. Netinkama atliekų tvarkymo sistema ir neatsakingas jos valdymas sugrįžo mums atgal į mūsų vakarienių lėkštes. Žinoma, dabar turime ištirti, kaip tai gali paveikti žmones“, – kalbėjo Toronto universiteto ekologė Chelsea Rochman.