Kaip skelbiama pranešime spaudai, Vokietijos Hanoverio savivaldybės įmonei „Enercity" priklausanti kompanija „Danpower" šiuo metu Vokietijoje eksploatuoja per 70 elektromobilių stotelių. Dar 50 bus įrengta vien šiemet, o iki 2020 metų jų skaičius turėtų padidėti iki 600.

„Situacija tiek Vokietijoje, tiek Lietuvoje ar kitose šalyse yra gana panaši - verslas, institucijos ir žmonės vengia įsigyti elektra varomų automobilių. Viena svarbiausių to priežasčių - krovos stotelių trūkumas", - teigia B. Vogelis.

Jo teigimu, kad gyventojai ir verslas imtųsi aktyviau naudotis draugiškais aplinkai elektromobiliais, būtina plėsti krovos stotelių infrastruktūrą.

„Elektros kainos Lietuvoje yra mažesnės nei Vokietijoje. Jei kiekvienoje automobilių stovėjimo aikštelėje būtų po krovos stotelę, elektromobilių naudojimo mastai išaugtų", - mano B. Vogelis.

Pasak jo, Vokietijoje įrengtos elektromobilių krovos stotelės naudoja žaliąją elektros energiją, pagaminamą „Danpower" ir „Enercity" priklausančiose elektrinėse.

„Kaune, mūsų kogeneracinėje elektrinėje, gaminame elektrą iš biokuro. Šią žaliąją energiją galima būtų panaudoti ir elektromobiliams pakrauti", - sako B. Vogelis.

B. Vogelis

Anot jo, „Danpower" yra sukaupusi daug patirties įgyvendinant didelio masto žaliosios energetikos projektus Vokietijoje ir galėtų ją sėkmingai pritaikyti Lietuvoje. B. Vogelio teigimu, elektromobilių naudojimo tendencijos pasaulyje kasmet auga. Elektromobilių krovos stotelių plėtrai Vokietijoje bendrovės artimiausiais metais žada skirti per 10 mln. eurų investicijų.

„Skaičiuojame, kad vairuoti elektromobilį, kuro kainos atžvilgiu, šiuo metu yra beveik tris kartus pigiau nei įprastą transporto priemonę. Ateityje elektromobilių pranašumų turėtų tik daugėti", - sako B. Vogelis.

Pasak jo, prie šių ekologiškų transporto priemonių plėtros prisideda ir jų vairuotojams kuriamos papildomos, išskirtinės sąlygos - galimybė važiuoti viešajam transportui skirtomis juostomis, specialios vietos stovėjimo aikštelėse.

Vokietijos investuotoja šiuo metu yra pareiškusi savo ketinimą investuoti į 100 krovos stotelių tinklą Lietuvoje. „Danpower" finansų direktorius B. Vogelis teigia, kad galimybės ir sąlygos investicijoms bus aptartos ir suderintos su Energetikos ministerija.

„Mūsų ketinimas investuoti į elektromobilių krovos stotelių tinklą Lietuvoje yra ženklas, kad investicinė aplinka šalyje gerėja. Matome, kad dabartinė Vyriausybė ėmėsi spręsti įsisenėjusias energetikos problemas. Tai aiškiai parodo ir mūsų su Energetikos ministerija pasiektas taikos susitarimas", - teigia pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)