Motyvas – sutaupyti

„Mūsų šeimos ūkis naudoja tik elektrą. Visi elektriniai buities prietaisai bei šaltuoju laikotarpiu geotermiškai šildomas daugiau nei 130 kv. metrų ploto namas – kas mėnesį „prisukame“ tikrai nemažą sąskaitą. Iš viso per metus už elektrą sumokame apie 1,5 tūkstančio eurų, tad natūralu, kad nuolatos galvojame, kaip galima būtų sutaupyti“, – pasakoja A. Bružinskienė.

Atsiųstame pranešime spaudai teigiama, kad iki šiol Bružinskių šeima naudojosi ESO dviejų tarifų elektros tiekimo planu, tačiau toks taupymo būdas nebuvo patogus, nes buitinę techniką – skalbyklę, džiovyklę ar indaplovę – reikėdavo jungti tik naktimis ar savaitgaliais. Pasak pašnekovės, išgirdus apie galimybes įsirengti saulės elektrinę ant stogo, ši idėja nebeišėjo iš galvos.

„Apie saulės elektrinę susimąstyti privertė ne vien tik pinigai, bet ir mūsų šeimos vertybės. Mums svarbūs ekologiški vartojimo įpročiai – rūšiuojame atliekas ir stengiamės pirkti produktus, kurie tausoja gamtą. Todėl mintis apie savą, žalią energiją greitai pavirto konkrečiais veiksmais“, – teigia A. Bružinskienė.

Klaipėdietė pripažįsta, kad iš pradžių buvo dvejonių dėl saulės elektrinės ar pakaks jos pagamintos energijos, tačiau jos greitai pranyko, kuomet pradėjome domėtis jos galimybėmis. Įsirengus saulės elektrinę, naudojamasi ir ESO paslaugomis, o tai, anot A. Bružinskienės, panaikina baimę dėl energijos poreikių patenkinimo.
Saulės jėgainė

Nereikėjo investicijų

Įvertinus suvartojamos energijos kiekį, paaiškėjo, kad ant namo stogo reikėtų įrengti didesnę nei 10 kilovatų galios saulės elektrinę, tačiau galingumą riboja įstatymai. 10 kW galingumo elektrinei įsigyti vidutiniškai prireiktų apie 12 tūkst. eurų investicijos. Tiesa, dalį sumos galima susigrąžinti, pasinaudojus valstybės teikiama parama tokių elektrinių įrengimui.

„Net ir įvertinus valstybės teikiamą paramą, supratome, kad nuosava elektrinė mums atsipirktų per mažiausiai 15 metų. Tačiau noras įdarbinti saulę išliko, todėl pradėjome dairytis galimų alternatyvų. Internete aptikome „Green Genius“ saulės energijos paslaugą, kurios modelis patraukė tuo, kad be investicijų gali turėti saulės elektrinę, o nuomos mokestis taikomas tik už pagamintą energijos kiekį“, – dėsto A. Bružinskienė.

Nustebino ribojama galia

Klaipėdietė teigia, kad jų namo energetiniam poreikiui patenkinti reikėtų didesnės nei 10 kilovatų saulės elektrinės. „Nustebome sužinoję, kad Lietuvoje nuosavame name negali įsirengti didesnės nei 10 kilovatų saulės elektrinės. Tikrai nesame vieninteliai, kurių metinis elektros suvartojimas siekia beveik 15 tūkst. kilovatų. Tokiu atveju, net ir turėdami saulės elektrinę būsime priversti elektros „prisidurti“ iš tinklo“, – galiojančia tvarka stebisi A. Bružinskienė.
Saulės jėgainė

„Green Genius“ saulės energijos verslo vystymo skyriaus vadovė Brigita Mačiulytė, patvirtina, kad 60 proc. visų įmonės klientų reikia didesnės nei 5 kilovatų saulės elektrinės, o beveik trečdaliui iš to skaičiaus – galingesnės nei 10 kilovatų. „Kol kas Lietuvoje turime vieną nepalankiausių Europoje reguliavimų, o dėl to labiausiai nukenčia vartotojai.

Turime per daug ribojimų elektrinės galiai, biurokratinės procedūros pernelyg ilgos, elektros iš saulės pasaugojimo ESO tinkle mokestis nepagrįstai didelis. Tikimės, kad jau artimiausiu metu atsakingos valstybinės institucijos imsis veiksmų, kad gyventojai galėtų turėtų tokią saulės elektrinę, kuri patenkintų visus jų namų energijos poreikius“, – teigia B. Mačiulytė.
Saulės jėgainė

Saulė draugiška šeimos biudžetui

Ant Bružinskių namo stogo jau veikia saulės elektrinė, kurioje pagaminta elektra suvartojama šeimos poreikiams. Saulėtą dieną elektrinės pagaminamas energijos perteklius perduodamas į tinklą, iš kur jis pasiimamas tamsiuoju paros metu. Saulės elektros paslauga reiškia, kad jėgainė priklauso įmonei „Green Genius“, o Bružinskiai tik vartoja joje pagamintą elektrą, kuri jiems metines išlaidas elektrai sumažins 7 proc.

„Mūsų pasigamintos elektros kilovatvalandė kainuoja 30 proc. pigiau, nei iš ESO tinklo. Be to, įrenginius, kurie „suvalgo“ daugiausiai elektros pradėjome įjungti dienos metu. Tam tikra prasme, tai ir savotiškas žaidimas, kuomet pagauna azartas kuo daugiau elektros sunaudoti iš saulės. Net ir visiškai nekeisdami savo elektros vartojimo įpročių būtumėm sutaupę, o dabar palaipsniui juos keisdami – sumažinsime savo išlaidas dar labiau“, – pasakoja A. Bružinskienė.
Saulės jėgainė

Pasak B. Mačiulytės, jau dabar įmonė bando dirbtinio intelekto sprendimus, kurie analizuos klientų elektros suvartojimą ir pateiks jiems rekomendacijas, kaip dar labiau sutaupyti „įdarbinus“ saulę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)