Didžiuliai informacijos kiekiai

Kaip skelbiama atsiųstame pranešime spaudai, dar palyginti neseniai naujosios technologijos – didieji duomenys ir mašininis mokymasis – atsinaujinančios energetikos sektoriuje buvo naujiena. Tačiau pastaraisiais metais švarios energijos reikšmė nuolat auga: iš atsinaujinančių išteklių išgaunamos elektros energijos dalis vien Europoje šiuo metu siekia apie 30 proc., o per ateinantį dešimtmetį išaugs iki 50 proc. Visa tai nulėmė intensyvias paieškas, kaip modernų technologijų potencialą pritaikyti ir vėjo energetikos sektoriuje.

„Vėjo jėgainėse yra daugybė jutiklių, renkančių informaciją apie jų veikimą ir vykdomas užduotis. Šią informaciją vadiname didžiaisiais duomenimis dėl milžiniško jos kiekio. Teisingai išanalizavus ir interpretavus šiuos duomenis, gautus rezultatus galima pritaikyti gerinant jėgainės darbą, palengvinant jos priežiūrą, atrandant ir net iš anksto numatant jos gedimus.

Didžiųjų duomenų analizė jėgainės valdytojams taip pat suteikia galimybę efektyviau stebėti jėgianės veiklą, sumažinti eksploatavimo išlaidas, pagerinti elektros energijos gamybos rodiklius“, – sako konsultacijų kompanijos „AWS Truepower, a UL Company“ vyresnioji analitikė Claudia Puyals.
Claudia Puyals

Sukaupti duomenys ir jų analizė suteikia galimybių palyginti tiek skirtingų vėjo jėgainių parkų, tiek juose sumontuotų turbinų veikimą. Taip galima matyti, kokios turbinos detalės yra geros būklės ir veikia sklandžiai, o kokios baigia susidėvėti, kaip jos buvo prižiūrimos anksčiau.

Technologijos keičia prioritetus

Vis dėlto, pasak C. Puyals, net kaupiant ir analizuojant didžiulius kiekius dabar surenkamos informacijos, vėjo energetika vis dar atvira tolesniam technologiniam vystymuisi ir galimybėms atrasti net ir visai naujas technologijas.

„Štai jau dabar mašininis mokymasis gali padėti maksimaliai išsamiai analizuoti surenkamą informaciją. Tai gali būti pritaikoma, pavyzdžiui, nagrinėjant turbinos sutrikimų rodiklius. Analizuojant ir suprantant ilgalaikio stebėjimo duomenis, galima išsiaiškinti sąlygas, kuriomis stringa turbinos veikla. Taikant šias žinias galime aptikti gedimo simptomus dar prieš jam įvykstant ir taip užbėgti už akių didesniems nesklandumams. Taigi galima tiksliau ir teisingiau prognozuoti ir vertinti jėgainės veiklą“, – sako C. Puyals.
Vėjo jėgainių parkas

Galimybių tiksliau prognozuoti vėjo jėgainių veiklą suteikia ir meteorologinių sąlygų analizė. Nagrinėjant didžiuosius duomenis ir atliekant specialius skaičiavimus, įmanoma dar tiksliau numatyti oro sąlygas konkrečioje vietoje, kur veikia konkretus vėjo jėgainių parkas.

Naujų specialistų poreikis

Kintančios technologijos keičia ir atsinaujinančios energetikos sektoriui reikalingų specialistų poreikį. Kaip pastebi C. Puyals, dar prieš kelerius metus vėjo energetikai buvo svarbūs specialistai, nusimanantys apie turbinos veikimo techniką, galintys ją taisyti ir teisingai valdyti. Tačiau dabar specialistai turi išmanyti ne tik technines subtilybes, bet ir turėti žinių apie didžiuosius duomenis bei jų analizę. Visa tai lemia, kad vėjo energetikos kompanijos ieško profesionalų, galinčių dirbti su didžiaisiais duomenimis – prognozuojama, kad būtent šios kompanijos ateityje mokslui ir tokių specialistų ugdymui skirs vis daugiau dėmesio ir išteklių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)