Siūlomais Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pakeitimais siekiama įteisinti naują skatinimo formą elektros energijos gamybai iš atsinaujinančių energijos išteklių (AEI) – aukcionus gamybos kiekiui. Planuojama, kad iki 2020 m. elektros energijos iš AEI gamybos kiekį pavyks padidinti ne mažiau nei iki 3 teravatvalandžių (TWh). Palyginimui, šiandien iš AEI pagaminama kiek daugiau nei 2 TWh elektros energijos.

„Lietuva turi ambicingus planus atsinaujinančioje energetikoje ir pradedame eiti jų įgyvendinimo link. Atnaujindami žaliosios energetikos plėtrą mes siekiame ir savo strateginio tikslo – daugiau elektros energijos pasigaminsime patys ir mažinsime priklausomybę nuo importo“, – sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Energetikos ministerija siūlo, kad šie aukcionai būtų technologiškai neutralūs – tai reiškia, kad juose laimės mažiausią kainą pasiūlę gamintojai, nepriklausomai nuo jų AEI elektrinėse naudojamos technologijos. Be to, šiuose aukcionuose būtų varžomasi dėl priedo prie rinkos kainos, kuris būtų mokamas iki kol atsipirks investicijos į elektrinę, tačiau ne ilgiau nei 12 metų laikotarpiui.

„Remiantis gerąja kitų Europos Sąjungos šalių praktika, bus skelbiami technologiškai neutralūs aukcionai, kuriuose laimės efektyviausias technologijas naudojančios elektrinės. Tokiu būdu pasieksime, kad jose pagamintos energijos kaina bus mažiausia vartotojams ir gamintojams nebūtų permokama“, – sako energetikos ministras.

Energetikos ministerijos parengtuose pakeitimuose taip pat siūloma sudaryti sąlygas kitoms valstybėms narėms pasinaudoti šiuo AEI plėtros paramos mechanizmu. Aukcionuose galės dalyvauti ir elektrinės, statomos kitose ES valstybėse narėse, kurios su Lietuva sudarys dvišalius susitarimus, turės elektros jungtis bei įsipareigos Lietuvoje planuojamoms statyti elektrinėms suteikti teisę dalyvauti jų paramos paskirstyme.

Ministerija planuoja, kad aukcionai žaliosios energetikos plėtrai pagal naują modelį būtų skelbiami 2019 m. pirmą pusmetį. Tam, kad tai įvyktų laiku ir visos procedūros būtų suderintos su Europos Komisija, atnaujintą Nacionalinę energetinės nepriklausomybės strategiją būtina priimti dar šią Seimo sesiją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)