„Žiedinės ekonomikos nauji tikslai Lietuvai bus didžiulis iššūkis“, – „DELFI TV Gyvai“ konferencijoje pokalbį apie mūsų laukiančias atliekų tvarkymo permainas pradėjo aplinkosaugos konsultacijų įmonės „Ekokonsultacijos“ direktorė Lina Šleinotaitė-Budrienė.

Vienoms įmonėms atliekos – kitoms žaliava

Europa pradėjo stebėti savo medžiagų importo ir eksporto balansą. Europa nori grąžinti medžiagas atgal į ciklą – kuo mažiau importuoti, kuo daugiau išnaudoti savus resursus. Šiuo metu Europoje žiedinės ekonomikos vyrauja tik apie 30 proc., visa kita – linijinis vartojimas – tai ką vartojame – iššvaistome, išmetame į sąvartynus“, – pasakojo pašnekovė.

Žiedinė ekonomika yra ne tik iššūkis, bet ir didelė galimybė. L. Šleinotaitė-Budrienė teigia, jog norint įgyvendinti naująjį ekonomikos modelį, pasiekti nustatytus atliekų tvarkymo tikslus, vertėtų peržvelgti senąją ekonomiką, diegti naujus verslo modelius, plėtoti dalijimosi ekonomiką, perspektyviau žvelgti į pakartotinį panaudojimą: „Dauguma šalių į žiedinę ekonomiką žiūri kaip į didelę galimybę ir netgi savo šalies strategijas vadina žiedinės ekonomikos strategijomis.“

Pašnekovė tikina, jog verslas su pramoninėmis, statybinėmis, medienos atliekomis tvarkosi pakankamai gerai – apie pusė tokių atliekų yra perdirbama. Pastebima tokių įmonių iniciatyva diegti beatliekes, „Zero waste“ strategijas – vienos įmonės naudoja kitų atliekas, bendrovės galiausiai nusprendžia, kad tam tikrais metais ateityje tiesiog nebeveš atliekų į sąvartynus. L. Šleinotaitė-Budrienė teigia, jog potencialas – didelis, o verslas atliekų tvarkymo ir perdirbimo srityje demonstruoja lyderystę.
Lina Šleinotaitė-Budrienė

Kviečia aptarti planą B

„Atliekų panaudojimas energijai – labai svarbus dalykas. Kogeneracinės jėgainės turi būti infrastruktūros dalis. Problema yra ta, kad mes suplanavome jėgaines 2014 metais, jų pajėgumus, technologijas – kai apie žiedinę ekonomiką dar nežinojome. Apie žiedinę ekonomiką sužinojome 2015 metų pradžioje, o jau pajėgumai buvo suplanuoti.

Aplinkos ministerija ir „Lietuvos energija“ mano, <...> jog atliekų deginimui užteks – ir kogeneracinėms, ir perdirbimo tikslams įvykdyti. Yra du variantai – arba jų užteks, arba ne. Mes, ekspertai, <...> klausiame, kas bus, jei tų atliekų neužteks? Tiesiog norime platesnės diskusijos“, – sako pašnekovė.

Sąvartynų uždarymas – grindžiamas ekonomine nauda

L. Šleinotaitės-Budrienės teigimu, Lietuva ateityje turi įvairių planų – kalbama, jog iš 10-ies sąvartynų liks tik 3, tačiau, jos nuomone, sąvartynų likimas turėtų būti sprendžiamas atsižvelgiant į ekonominę naudą, nes panaudojant ES ir gyventojų lėšas buvo įrengti nauji sąvartynai. Taigi, norint kažkuriuos sąvartynus uždaryti, pašnekovės teigimu, reiktų gerai paskaičiuoti, kada atsipirks investicijos.

„Čia norėtųsi regionų, merų platesnės diskusijos, ne tik valstybės nurodomojo planavimo“, – priduria aplinkosaugos konsultantė.

Ministras turėtų būti lyderiu

L. Šleinotaitės-Budrienės teigimu, aplinkosaugos sistema atsilieka nuo vartotojų – gyventojų bei verslo, išprusimo: „Auga nauja karta ir mūsų sistema truputį atsilieka – baudimai, įvairios kontrolės. Manau, jog ministras (Aplinkos – DELFI) ir jo komanda turėtų būti lyderiais, iš kurių mažiems vaikams ir jaunajai kartai būtų aišku, kad mūsų šalis eina į priekį ir lyderiauja aplinkosaugos srityje.“

Pašnekovė tikina pastebinti, jog labiausiai aplinkosauga susidomėjęs jaunimas – tik jaunų žmonių pavyzdys gali paskatinti ir vyresniuosius permąstyti savo kasdienius įpročius bei padaryti tam tikrą lūžį aplinkosaugos sistemoje.

Apie kitus Lietuvos laukiančius pokyčius atliekų rūšiavimo bei perdirbimo srityje bei būdus, kuriais kiekvienas galime prisidėti prie ES tikslų žiedinei ekonomikai įgyvendinti, žiūrėkite „DELFI TV Gyvai“ konferencijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)