Viename iš objektų įrengtas ir Lietuvoje sukurtas unikalus valdiklis „Nectar Sun“, kurio fotovoltinė sistema šildo vandenį. Siekiant kuo geriau perteikti patirtį, pasirinkti visuomenei svarbių pastatų: dviejų mokyklų, vaikų darželio, ligoninės ir savivaldybių stogai. Taip pat bus įrengtos ir energijos gamybos monitoringo sistemos, leidžiančios stebėti įrenginių efektyvumą bei vertinti projekto rezultatus.

„Teisinė bazė Gruzijoje atsinaujinantiems energijos šaltiniams sukurta ir išplėtota, tačiau saulės energijos sektorius neegzistuoja dėl patirties, kompetencijų ir iniciatyvų trūkumo,“ – sako UAB „Saulės grąža“ pardavimų vadovas Adas Ridikas, – „Sprendimas diegti saulės elektrines ant visuomeninių pastatų prisidės ne tik prie švietimo sistemos dalyvių, bet ir kitų visuomenės grupių informuotumo, susidomėjimo ir pasitikėjimo atsinaujinančių šaltinių technologijomis.“

Sėkmingai įgyvendintas projektas, kurio bendra vertė siekia beveik 300 tūkst. eurų, o daugiau nei pusė finansuota Aplinkos ministerijos klimato kaitos specialiosios programos lėšomis, turės teigiamos įtakos atsinaujinančių energijos šaltinių naudojimui, aktyviai padės Gruzijai įgyvendinti įsipareigojimus mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisiją ir didinti energijos gamybos iš atsinaujinančių išteklių apimtį.
saulės elektrinė Gruzijoje

Pasak A. Ridiko, įmonė turi stiprią ir inovatyvią bazę, naudoja Lietuvoje pagamintus aukštos kokybės produktus, o dalyvavimas šiame projekte yra puiki galimybė atverti kelius į kitų šalių rinkas, paskatinti intensyvesnį socialinį ir ekonominį bendradarbiavimą, lietuviškos produkcijos eksportą į Gruziją ir Rytų Europą.

Lietuva finansinę paramą besivystančioms šalims klimato kaitos srityje teikia nuo 2011 metų, o atsinaujinančių išteklių energetika – viena iš efektyviausių priemonių kovojant su sparčia klimato kaita. Numatyta, kad saulės elektrinių generuojama galia sieks iki 131 kW, o šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisija bus sumažinta apie 10 tonų per metus.

Nuo 2012 m. sėkmingai veiklą plėtojančios „Saulės grąžos“ įrengtų saulės elektrinių generuojama galia siekia 2,5 MWp. Per 25 metus jos turėtų pagaminti daugiau kaip 50 tūkst. MWh, tai leidžia sumažinti aplinkos taršą 26,5 tūkst. tonų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)