Dar viena renovacijos paraiškų banga

Antradienį renovacijos rezultatais ir ateities planais konferencijoje dalinosi Būsto energijos taupymo agentūros vadovas Valius Serbenta, aplinkos viceministrė Rėda Brandišauskienė, Aplinkos ministerijos Statybos ir teritorijų planavimo departamento direktorius Marius Narmontas ir planus apie renovaciją Trakų rajone pristačiusi Trakų rajono merė Edita Rudelienė.

Konferencija surengta renovacijos rezultatų aptarimui ir naujų tikslų bei planų viešinimui. Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) baigė vertinti pagal paskutinį aplinkos ministro kvietimą daugiabučiams atnaujinti (2017 m. spalio mėn.) pateiktas 577 paraiškas iš 50 šalies savivaldybių. Po pirminio Agentūros įvertinimo apie 10 proc. paraiškų buvo atmestos kaip neatitinkančios kvietime nurodytų sąlygų. Kaip teigia BETA vadovas V. Serbenta, atmestosios paraiškos neatitiko reikalavimų, kurie pateikti norint gauti paramą renovacijai, arba savivaldybės nespėjo nepateikti visų reikalingų dokumentų paramai gauti.

Tolimesnės atrankos metu nustačius, jog 527 tinkamai įvertintų paraiškų poreikis investicijoms viršija maksimalią kvietime numatytą sumą, buvo taikomas konkursinis paraiškų atrankos būdas pagal iš anksto numatytus kriterijus. Prioritetinis atrankos kriterijus – teikiamos paraiškos yra įtrauktos į savivaldybės parengtą Kvartalų energinio efektyvumo didinimo programą. Papildomi kriterijai – aukštesnė energinio naudingumo klasė, efektyvumas, namo dydis, gyventojų aktyvumas pritariant investicijų planui.

Peržiūrėjus paraiškas, buvo sudarytas pirmiausia finansuojamų projektų sąrašas, į kurį pateko 313 planuojamų atnaujinti daugiabučių, ir rezervinis sąrašas, kuriame liko 212 daugiabučių namų. Manoma, kad artimiausiu metu sutarčių dėl renovacijos pasirašyti bus pakviesti ir šie rezerve likę daugiabučiai.

Daugėja kvartalinių projektų

Į finansuojamų projektų sąrašą didžioji dalis projektų pateko pagal pirmąjį kriterijų – 168 paskutinio kvietimo daugiabučiai įtraukti į savivaldybių parengtas kvartalų energinio efektyvumo didinimo programas. Tokio tipo programas, apimančias vieno, dviejų ir daugiau miesto kvartalų atnaujinimą, yra pasirengusios ir artimiausiu metu pradės įgyvendinti 23 šalies savivaldybės. Rinktis kvartalų energinio efektyvumo didinimo programą skatina ne tik BETA, bet ir Aplinkos ministerijos atstovai, teigdami, kad gyventojai, sutikę įgyvendinti tokio tipo projektą, po renovacijos džiaugsis ne tik renovuotu daugiabučiu, šilumos punktu, bet ir nauja elektros instaliacija renovuotame kvartale, gatvių apšvietimu, praplatintomis automobilių stovėjimo aikštelėmis, naujomis vaikų žaidimo aikštelėmis.

„Šie rezultatai rodo, kad jau kelerius metus iš eilės formuotas naujas požiūris į pastatų energinio efektyvumo didinimą, įgauna realų pavidalą. Vien faktas, jog daugiau nei pusė artimiausiu metu planuojamų atnaujinti daugiabučių yra įtraukti į kvartalų programas, aiškiai nubrėžia pagrindines renovacijos kryptis ateičiai – didžioji dalis pastatų bus atnaujinama ne pavieniui, o kvartalais,“ – teigė Būsto energijos taupymo agentūros direktorius V. Serbenta.

Valius Serbenta

BETA vadovas tęsia, kad paskutinio kvietimo rezultatai išryškina dar vieną labai svarbią tendenciją – planuojamuose atnaujinti daugiabučiuose numatyti žymiai aukštesni energinio efektyvumo rodikliai. Net 75 proc. į finansuojamų projektų sąrašą patekusių daugiabučių po renovacijos planuoja pasiekti A++ ir B energinio naudingumo klases. Daugiausiai B klasės daugiabučių planuojama atnaujinti Kauno mieste (24), Trakų raj. (22), Švenčionyse (19) bei Jonavoje (18), o vienintelis A++ klasės bus atnaujinamas Utenoje (planuojama, kad daugiabučio gyventojams bus suteikta galimybė naudotis alternatyviais energijos ištekliais – saulės energija, šilumos siurbliais).

Mato perspektyvą

Konferencijoje dalyvavusi Trakų rajono savivaldybės, pateikusios net 48 paraiškas dėl daugiabučių modernizavimo (patvirtintos – 22 paraiškos), merė E. Rudelienė pasakojo, iš patvirtintųjų yra kvartalinio energinio efektyvumo didinimo projektų. Anot jos, gyventojai renovacijos projektuose mato perspektyvą.

„Turime pasirengę du kvartalus. Vieną Lentvaryje, kitą – Trakuose. Kvartalus atrinkome pagal tai, kurie yra pastatyti seniausiai ir kurie sunaudoja daugiausiai energijos. Anksčiau Trakų rajone daugiabučiai buvo modernizuojami pavieniui, tačiau pamatėme, kad tai nėra pakankamai efektyvu. Nors savivaldybė ir anksčiau prisidėdavo prie daugiabučių namų renovacijos finansavimo, bet dabar pamatėme galimybę padaryti dar geriau, kai pamatėme, kad pradėti skelbti kvartaliniai kvietimai. Savivaldybei tai yra papildoma finansinė našta, tačiau manome, kad tai atsipirks“, – konferencijoje pasakojo E. Rudelienė.

Edita Rudelienė

Anot merės, planuojama, kad projektas Lentvaryje bus baigtas iki 2020 metų, o projektas Trakuose – 2021 – 2022 metų. Ji teigė, kad gyventojai nuolat skatinami imtis iniciatyvos renovacijos projekto paramai gauti. Tai daroma pateikiant pavyzdžius, kuriais parodoma, kad renovacija pasiteisino.

„Parodoma, kad yra daug sutaupoma, mažiau mokama už šildymą ir tai yra didžiausia paskata. Todėl ne tik apšildomi namai, bet ir modernizuojama šildymo sistema. Tiesiog investuojama daugiau pinigų, kad vėliau mažiau mokėtų“, – patirtimi dalinosi Trakų rajono merė.

Tiesa, bendra suma, kurią reikia skirti kvartalinio energinio efektyvumo didinimo projektui, yra nemaža. Pavyzdžiui, skaičiuojama, kad Lentvario projektui viso reikės beveik 4 mln. Eur. Tokia suma reikalinga ir Trakų kvartaliniam projektui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)