Mediena su savita istorija

Viena pagrindinių D. Bilziukevičiaus perdirbamų baldų savybių – išskirtinumas. Sena mediena, kūrėjo teigimu, unikalios tekstūros medžiaga su savita istorija ir šarmu. Šiuo metu taip pat pastebimos ir akivaizdžios pasaulinės tendencijos, kurios rodo, jog vartotojai vis labiau vertina natūralų, ilgaamžį produktą.

„Didelė dalis medienos yra naudojama iš senų Kauno fortų ir kareivinių kompleksų, ar kitų griaunamų, restauruojamų pastatų. Tačiau pasitaiko ir žmonių, kurie pasiūlo nebetinkamus naudoti baldus, sodybų likučius, ar tiesiog užsigulėjusius lauke rąstus“, – apie perdirbimui gaunamas žaliavas pasakoja Dominykas.

Perdirbimo procesas – ilgesnis

Perdirbti yra tinkama visa mediena, kuri yra tvirta, nėra sutrūnijusi, pažeista pelėsio, ar nebuvo impregnuota žalingomis cheminėmis medžiagomis. Tačiau perdirbimo procesas užtrunka ilgiau ir yra sudėtingesnis nei įprastas darbas su mediena. D. Bilziukevičius teigia, jog kartais tenka ieškoti ir to, kas plika akimi nematoma.

„Pirmiausia, yra atrenkami tinkami ruošiniai pagal išmatavimus ir formas, priklausomai nuo to, kas bus gaminama. Tada, prieš bet kokį apdirbimą, mediena yra kruopščiai išvaloma, išrenkamos skeveldros, vinys, ar kiti pašaliniai elementai. Tačiau ne retai įrankiai kenčia dėl giliau pasislėpusių, plika akimi nematomų liekanų, todėl darbas su tokia mediena yra ilgesnis ir sudėtingesnis nei įprasta“, – perdirbimo procesą nupasakoja kūrėjas.

Vykdoma veikla skatina nekirsti miškų

Paklausus, ar sulaukia susidomėjusių klientų dėmesio, D. Bilziukevičius teigia, jog nors Lietuvoje atsakingo vartojimo kultūra tik pradeda formuotis, tačiau ji spartėja, o ir žmonių susidomėjimas auga. „Domino Colors“ (liet. „Domino Spalvos“) ženklo įkūrėjas mano, jog kai kurie vis dar vangiai žvelgia į perdirbimą bei rūšiavimą dėl to, jog žmonėms trūksta informacijos, taip pat tokį požiūrį lemia ir įsisenėję įpročiai bei pažiūros.

„Be abejonės, mums yra svarbu, kokioje aplinkoje gyvename, todėl kūryboje ir gamyboje itin svarbūs žiedinės ekonomikos tikslai, tvarumo principai ir ekologiškas požiūris. Būtent šiems klausimams spręsti ir prisijungėme prie ekologinio dizaino asociacijos „Ekoda” (Ekologinio dizaino asociacija – DELFI). Mūsų vykdoma veikla neskatina miškų kirtimo, kuriame ilgaamžius produktus, kurie yra draugiški aplinkai, o ir ateityje taip pat bus perdirbami“, – tikina Dominykas.

Kūrėjas mano, jog su besaikiu ir neatsakingu vartotojiškumu būtų galima kovoti pasitelkiant švietimą, skatinimo ir edukacines programas bei rodant teigiamus pavyzdžius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)