„Turime tam tikrą problemą, ypač šilumos sektoriuje, tarp nepriklausomų šilumos gamintojų ir šilumos tiekėjų. Ne viskas šiame sektoriuje yra gerai ir šiuo metu kaip tik turime intensyvią diskusiją dėl kainų metodikos pakeitimo“, - „Žinių radijui“ sakė ministras.

Šios metodikos pakeitimas suvienodintų konkurencines sąlygas tarp nepriklausomų šilumos gamintojų ir šilumą tiekiančių bendrovių. Nepriklausomi gamintojai teigia, kad tai leistų užtikrinti skaidresnę kainodarą už šilumą mokantiems vartotojams.

Siekis užtikrinti sąžiningą valstybės ir privataus verslo konkurenciją yra įtvirtintas ir naujoje Nacionalinėje energetikos strategijoje.

Tačiau konkurencijos nauda šilumos sektoriuje praėjusią savaitę Seime vykusiame Energetikos komisijos posėdyje abejojo energetikos viceministras Vidmantas Macevičius.

Jis prašė neskubėti su metodikos pakeitimu ir teigė, kad reikėtų įvertinti galimas konkurencijos pasekmes šilumos kainoms. Viceministras taip pat sakė, kad nėra matęs konkurencijos šilumos sektoriuje pavyzdžių Europoje.

„Konkurencija pati savaime negalima sakyti, kad yra gėris“, - posėdyje sakė V. Macevičius.

Skirtingomis konkurencinėmis sąlygomis praėjusią savaitę piktinosi ir Vokietijos kompanija „Danpower“. Jos teigimu, Lietuvoje įstatymai ir yra išskirtinai palankūs valstybės valdomoms įmonėms.

Pasak investuotojos, dėl neva netinkamos žemės sklypo paskirties, Vilniuje jai neleista statyti biokuro elektrinės. Tuo tarpu valstybės valdoma „Lietuvos energija“, „Danpower“ teigimu, planuodama Vilniaus kogeneracinės jėgainės statybas identiškos paskirties sklype, su tokiais ribojimais nesusidūrė.

Energetikos ministras Ž. Vaičiūnas, „Žinių radijo“ paklaustas, ar šią situaciją galima traktuoti kaip nesąžiningos konkurencijos atvejį, sakė, kad tai yra vienas iš pavyzdžių.

„Nenorėčiau šio atvejo labiau komentuoti, nes tai yra susiję su šiuo metu vykstančiais teisiniais procesais“, - sakė Ž. Vaičiūnas.

Pasak ministro, energetikoje daug kas priklauso nuo to, kiek produktas yra sukuriamas efektyviausiu būdu.

„Energetika nėra tiktai valstybės reikalas, todėl konkurencija turėtų būti skatinama“, - teigė Ž. Vaičiūnas.