Premjerui Sauliui Skverneliui, ministrams ir Seimo nariams adresuotame aplinkosaugininkų rašte teigiama, kad Kauno jėgainės projektas vykdomas, neatsižvelgiant į nepriklausomus atliekų kiekio skaičiavimus bei Europos Komisijos rekomendacijas dėl atliekų deginimo vaidmens žiedinėje ekonomikoje.

"Pagal Europos Komisijos bei nepriklausomų atliekų konsultantų skaičiavimus, Lietuvoje nebus pakankamai likutinių atliekų trims deginimo jėgainėms. Todėl Kauno atliekų deginimo jėgainės statyba sukurtų pavojų neįvykdyti atskiro surinkimo ir perdirbimo tikslų", - teigiama Europos aplinkosaugos biuro (EEB), judėjimo "Zero Waste Europe" ir VšĮ "Žiedinė ekonomika" pasirašytame rašte.

Aplinkosaugininkai tvirtina, kad atliekas deginančiose Estijoje ir Švedijoje pastaraisiais metais nukrito perdirbimo ir kompostavimo rodikliai. O pelenai iš deginimo jėgainių, nors ir nėra laikomi komunaline atlieka, vis tiek yra pašalinami sąvartynuose.

Europos aplinkosaugos ekspertai siūlo bent keleriems metams nukelti Kauno atliekų deginimo jėgainės statybas ir įvertinti likutinių atliekų kiekius.

"Nuo 2019 metų didžiuosiuose miestuose bus pradėtas atskiras maisto atliekų surinkimas ir tai ženkliai pakeis atliekų srautus", - teigia aplinkosaugininkai.

Jie taip pat atkreipia valdžios atstovų dėmesį, kad šiuo metu rūšiavimo įrenginiai Lietuvoje yra apkrauti tik apie 50-70 proc.

Šiuo metu Lietuvoje veikia viena atliekų deginimo jėgainė Klaipėdoje. Vilniuje ir Kaune planuojamos dar dvi jėgainės, kurios kainuos per 500 mln. eurų. Visos trys jėgainės per metus galės sudeginti 615 tūkst. tonų atliekų.

Kauno technologijos universiteto mokslininkai paskaičiavo, kad 2030 metais bendras deginimui tinkamų atliekų kiekis sieks iki 433,8 tūkst. tonų, todėl jėgainėms trūks daugiau nei 180 tūkst. tonų atliekų.

Aplinkosaugos konsultacijų bendrovės "Ekokonsultacijos" atlikta studija taip pat rodo, kad, Lietuvai įgyvendinant Europos Sąjungos žiedinės ekonomikos tikslus ir daugiau atliekų rūšiuojant, naujos deginimo jėgainės jau 2024-2025 metais susidurs su degintinų atliekų trūkumu.

Europos aplinkosaugos biuras vienija apie 140 Europos Sąjungos nevyriausybinių organizacijų, tarp kurių yra ir VšĮ "Žiedinė ekonomika", veikianti Lietuvoje.

"Zero Waste Europe" yra Europoje veikiantis žaliųjų judėjimas, kurio vienas pagrindinių tikslų - Europa be atliekų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)