Dėl saulės energijos nesutariama

Iš tiesų įmonės, kurios padeda gyventojams „įdarbinti saulę“, griauna mitus apie saulės energiją. Vienas jų, kad saulės energija gaminama tik jai skaisčiai šviečiant, giedromis dienomis, anot kai kurių specialistų, yra ne tik sugriautas, bet dar ir įrodyta, kad yra atvirkščiai.

Skeptikams, kurie teigia, kad tik saulės šviesos energijai gauti neužtenka, atšaunama, jog saulės energija gaminama ne tik giedromis, saulėtomis dienomis - jai užtenka dienos šviesos. Todėl gali būti vadinama šviesos energija. Padarykite paprastą eksperimentą. Paimkite skaičiuotuvą, maitinamą saulės baterijomis, ir apniukusią dieną išeikite į lauką. Veikia? Veikia! Tai vyksta todėl, kad saulės moduliai gamina energiją naudodami šviesą – o šviesos yra net apsiniaukusią dieną. Lietuvoje šviesos yra tiek, kiek Vokietijoje, o ši yra Europos saulės energetikos lyderė. Taigi Lietuva turi milžinišką saulės energijos potencialą, kuris niekada neišseks.

Saulės šviesos pakanka ištisus metus

Sprendimu vandenį šildyti saulės šviesa kol kas džiaugiasi DELFI kalbintas saulės energiją išgaunančių įrenginių naudotojas: „Kiek gauni iš saulės, tai yra žymi dalis vandeniui šildyti. Tie foto elementai, jie pakankamai jautrūs. Jie reaguoja ne tik į saulę, bet ir į šviesą. Jei yra šviesa, jau jis dirba. Tai šiuo požiūriu yra labai gerai ir manau, kad valstybė vis dėlto skiria per mažą dėmesį į atsinaujinančius energetikos šaltinius. Kad žmonės tikrai pajaustų tą naudą. Nes daugybė šalių saulę išnaudoja. Net skatina žmones, kad jie patys savo lėšomis įsirengtų saulės elektrines.“

Vyras pasakoja, kad dar sunku pasakyti, kada atsipirks jo investicijos į vandens šildymo saulės šviesa įrangą, tačiau jau dabar pastebi, kad mokesčiai už komunalines paslaugas sumažėję. Be to, jis paneigia mitą, kad vanduo nuo saulės pašyla nepakankamai. Anot jo, technologija moderni ir saulės šiluma paskirstoma pagal poreikį: kai vanduo įšyla iki tam tikros temperatūros (kokios, pasirenka pats naudotojas), energija taupoma.
Saulės energija

Žiemą šviesos neužtenka

Vandeniu, šildomu saulės šviesa, džiaugiasi ir Artūras. Jis tvirtina, kad vandens šildymo saulės šviesa sistema paprastai įrengiama ir praktiškai nereikalauja jokios priežiūros, be to, naudoja „švarią" energiją. Vis dėlto, kitaip nei pirmajam pašnekovui, Artūrui tik saulės šviesos vandeniui pašildyti neužtenka. Žiemą vandenį jis šildo kietuoju kuru, tačiau kitais metų laikais saulės energija yra nepakeičiama pagalbininkė.

„Žiemą vien saulės šildomo vandens neužtektų, nes net esant saulėtai dienai per trumpas šviesus metas, be to, saulė pakyla žemai ir dėl to spinduliai į elementus krenta neoptimaliu kampu. Nuo pavasario vidurio iki rudens vidurio vandens visiškai pakanka. Nebent pasitaiko kelios iš eilės lietingos dienos. Tokiu atveju sistema pašildo vandenį naudodama elektrą iš tinklų“, – aiškina vyras.

Naudoja ir elektrą

Artūras pasakoja, kad gyvena sename nuosavame name, todėl žiemą šildyti namus jam patogiausia kietuoju kuru. Taip pašyla ir vanduo, jei saulės šviesos nepakanka. „Gyvenu sename individualiame name rajono centre. Šildymui bei karšto vandens ruošimui naudoju kieto kuro katilą. Žiemą, kai katilas kūrenamas patalpų šildymui, vanduo taip pat nuolat šildomas. Prieš įrengiant naują sistemą vasaros metu taip pat tekdavo kas 2-3 dienas kurti kieto kuro katilą vien vandens pašildymui. Dabar dėl naujos sistemos visą vasarą turiu pakankamai karšto vandens.“

Vyro teigimu, vandens šildymo saulės šviesa sistema turėtų atsipirkti per 6 – 8 metus: „Kadangi anksčiau vandens šildymui naudojau kietą kurą, ir vandens šildymui sunaudojama dalis nuo bendro sunaudojimo šildymui yra maža, tai išlaidos galima sakyti nepasikeitė. Bet smarkiai pagerėjo komfortas ir sumažėjo „namų darbų“ – vasarą nereikia kurti katilo vandens šildymui.“

Įrenginys patobulintas

Vandens šildymo saulės šviesa procesas nėra labai sudėtingas. Kaip pasakoja įmonės „Saulės grąža“ atstovas Tadas Razmislavičius, įranga vandens šildymui, pavadinimu „Nectar Sun“, šiuo metu jau naudoja saulės elementų generuojamą elektros energiją vandens šildymui.

„Tokia sistema yra paprasta. Ją sudaro saulės elementai, „Nectar Sun“ valdiklis ir namų ūkyje esantis elektrinis vandens šildytuvas. Prietaisas prie vandens šildytuvo jungiamas tiesiogiai, nekeičiant jau esamos elektros instaliacijos. Valdiklis dirba su visais namų ūkio reikmėms naudojamais elektriniais vandens šildytuvais“, – aiškina pašnekovas.

Anot jo, principas toks, kad valdiklis vandens šildymui naudoja energiją iš saulės arba, nesant galimybėms, iš tinklo: „Nectar Sun valdiklyje integruoti sprendimai (pvz.: MPPT) suteikia galimybę optimizuoti energiją, gaunamą iš saulės. O taupymo algoritmai padeda dar daugiau sutaupyti, nustatant savo asmeninį grafiką, dienos - nakties režimą. Tokiu būdu galima sutaupyti iki 70 proc. išlaidų, skirtų vandens šildymui.“
Vandenį saulės šviesa šildančios sistemos kūrimas

Atsiperka per 6 – 8 metus

Vandens šildymas saulės energija galimas ir individualiems namams, ir komercinėms patalpoms. Kita vartus, T. Razmislavičius sako, kad įrangos gamyba komercinės paskirties patalpoms vertinama individualiai.

„Konkrečiai mūsų siūlomas sprendimas yra daugiau skirtas individualiems namas. Šeimoms nuo 2 iki 6 asmenų. Taip pat, galima naudoti turizmo objektuose, kuriuose poreikis karštam vandeniui vasarą didžiausias. Komerciniams pastatams prietaiso pritaikymą reikėtų vertinti individualiai“, – aiškina „Saulės grąža“ atstovas.

Pašnekovas tikina, kad atsipirkimas priklauso nuo sistemos dydžio ir vartojimo. Skaičiuojama, kad, pavyzdžiui, sistema „Nectar Sun“ Lietuvoje atsiperka per 6 - 7,5 metus. Tokiose rinkose kaip Vokietija sistemos atsipirkimas yra apie 4 metus.
Vandenį saulės šviesa šildanti sistema. Valdiklis

„Sistema veikia, kai šviečia saulė arba yra daug šviesos. „Nectar Sun“ algoritmai suprogramuoti taip, kad trūkstant energijos iš saulės, ją pasiima iš tinklo. Tuo atveju, kai energija imama iš tinklo, vis vien galima sutaupyti, nes veikia taupymo algoritmai: t.y. nustatymai (diena, naktis, pasirinktas režimas ir pan.)“, – apie „Saulės grąžos“ įrangos veikimą aiškina T. Razmislavičius.

Vandens šildymas saulės šviesa yra gera alternatyva norint atsisakyti arba, kai kuriais atvejais, sumažinti kietuoju kuru išgaunamos energijos kiekius. Tokiu būdu tausojama ne tik aplinka (kietasis kuras pripažįstamas kaip viena taršiausių šildymo alternatyvų), bet ir sutaupoma nemažai piniginių lėšų, net ir atsižvelgiant į išlaidas pačios sistemos įrengimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)