„Šiuo metu galiojanti šilumos supirkimo tvarka naudinga ne gyventojams, o tik šilumą tiekiančioms bendrovėms. Jos pačios rengia aukcionus, dalyvauja juose privilegijuotųjų sąlygomis ir sprendžia, iš kokio gamintojo ir kiek šilumos pirks visą mėnesį. Aukcionuose tiekimo įmonės gali siūlyti ne visą, o tik dalį kainos, kadangi visa kita jiems per tarifą kompensuoja už paslaugą mokantys gyventojai“, - sako V. Kisielius.

Jis teigia, kad šilumos rinkos atvėrimas ir nepriklausomų gamintojų atėjimas į ją lėmė tai, kad nuo 2012 metų šilumos kainos nuosekliai mažėja. Pavyzdžiui, Kaune, kur veikia daugiausiai nepriklausomų gamintojų, šildymo kainos, lyginant su 2012-aisiais, sumažėjo net 40 proc.

„Aktyvi nepriklausomų gamintojų konkurencija leidžia gyventojams ir verslui gauti geriausias šilumos gamybos kainas. Esame visiškai pasiruošę naujam šildymo sezonui ir toliau dėsime visas pastangas, kad konkurencijos sąlygos šilumos sektoriuje būtų kuo skaidresnės, o kainos toliau mažėtų“, - teigia V. Kisielius.

Jo nuomone, dar mažesnių šildymo sąskaitų gyventojai ir verslas sulauktų, jei Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija patvirtintų naują šilumos supirkimo tvarką.

Pasak V. Kisieliaus, nauja tvarka suvienodintų šilumos sektoriaus dalyvių konkurencines galimybes, sukurtų daugiau skaidrumo rinkoje ir gyventojams leistų gauti mažesnes šildymo sąskaitas.

„Gyventojai privalo būti skaidriai informuojami, kiek jie moka už šilumos gamybą, kiek už jos perdavimą, kiek kainuoja klientų aptarnavimas ir kitos paslaugos. Tik skaidri ir aiški kainodara gali užtikrinti dar mažesnes kainas“, - teigia V. Kisielius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)