S. Šatūnas teigiamai įvertino tarptautines pastangas stiprinti branduolinės saugos reikalavimus, tačiau taip pat priminė, kad TATENA saugos standartai turėtų būti diegiami skaidriai ir jų turi būti laikomasi pilna apimtimi. Viceministras atkreipė dėmesį į tai, kad deklaratyvus ir selektyvus požiūris į branduolinę saugą negali būti toleruojamas ir tai ypač svarbu neseniai prie branduolinės energetikos bendruomenės prisijungusiose valstybėse.

„Branduolinės saugos standartai ar TATENA misijos – tai ne restorano meniu. Negalime leisti pasirinkti įgyvendinti ir laikytis tik sau patogias, o kitas atmesti. Net ir iš pažiūros smulkus saugumo pažeidimas gali sukurti sniego gniūžtės efektą ir tapti pavojingo incidento priežastimi“, – perspėjo viceministras.

Kaip ypač svarbų įrankį branduolinei saugai užtikrinti S. Šatūnas akcentavo specializuotas TATENA vertinimo misijas, leidžiančias įvertinti planuojamų statyti branduolinių elektrinių saugumą. Deja, pastaruoju metu kai kurios valstybės tokias misijas dažnai naudoja ne pilna apimtimi, o tik selektyviai pasirenkant sau naudingus modulius.

„Taip prarandamas svarbiausias šių misijų tikslas – užtikrinti maksimalų saugumą. Vietoje to, jos tampa įrankiais manipuliavimui viešąja nuomone, pasinaudojant TATENA „prekiniu ženklu“. Todėl primygtinai kviečiu visas šalis, o ypač naujokes didžiausiu prioritetu laikyti branduolinę saugą, o ne branduolinių elektrinių statybų užbaigimo terminus“, – pažymėjo S. Šatūnas.

LR atstovas taip pat prabrėžė, kad TATENA standartai turi būti įgyvendinami skaidriai, atsakingai ir nepasirinktinai visame branduolinės elektrinės įgyvendinimo cikle – nuo tinkamos vietos parinkimo, elektrinės eksploatavimo nutraukimo iki pilno panaudoto branduolinio kuro ir radioaktyvių atliekų tinkamo sutvarkymo.

Savo kalboje viceministras išreiškė būtinybę visoms šalims visomis įmanomomis priemonėmis – taikiomis, diplomatinėmis ir politinėmis – spręsti pastaruoju metu paaštrėjusią situaciją dėl pasikartojančių neteisėtų Šiaurės Korėjos veiksmų.

Lietuva visiškai palaiko visus įsipareigojimus įrašytus Tarptautinio branduolinio ginklo neplatinimo sutartyje, todėl deda visas pastangas užkertant kelią radioaktyvių bei kitų pavojingų medžiagų kontrabandai. Viceministras S. Šatūnas priminė, kad šių metų spalį Lietuvoje vyks TATENA fizinės saugos patarėjų misija, o birželį organizuotos tarptautinės avarinės parengties pratybos.

Lietuva yra TATENA narė nuo 1993 metų. Pagrindinis šios Jungtinių Tautų Organizacijos įsteigtos agentūros uždavinys – skatinti saugų branduolinių technologijų naudojimą taikiems tikslams. Generalinės konferencijos – tai kasmet organizuojami susitikimai, skirti aptarti ir patvirtinti TATENA programą ir biudžetą. Generalinės konferencijos metu taip pat priimami sprendimai dėl kitų svarbių klausimų, kuriuos gali iškelti vadovų taryba, generalinis direktorius arba valstybės narės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)