Esate didžiausio nemokamo sveikatingumo renginio organizatorė, šimtus tūkstančių vartotojų turinčios tarptautinės programėlės kūrėja, mama, žmona. Kaip tarp visų savo veiklų atrandate laiko kasdien dar ir pasivaikščioti?

Viskas labai paprasta! Tereikia atsisakyti automobilio. Į darbą ir iš jo kasdien einu pėsčiomis, o ir susitikimus stengiuosi organizuoti vaikštant. Tiesą sakant, net ir savo komandą motyvuoju premijomis už surinktus žingsnius.

Na, o laisvu laiku pasivaikščiojimai jau tapo visai šeimai priimtinu būdu pabūti kartu. Dabar kartu su manimi vaikšto ne tik vyras ir vaikai, bet ir du labradorų veislės keturkojai – Vingis ir Lakis. Su jų pagalba žingsnius surinkti tapo dar lengviau.

Ne paslaptis, jog vaikščiojimas – toli gražu ne kiekvienam vaikui priimtinas laisvalaikio leidimo būdas. Kaip jums pavyko vaikus sudominti ėjimu?

Būtent! Kaip ir bet kurioje kitoje veikloje, vaikus reikia sudominti. Labai svarbu, kad eidami vaikai sužinotų šį tą naujo apie juos supančią aplinką, o pasivaikščiojimą paįvairintų ir kitos aktyvios ar įtraukiančios pramogos. Bevaikščiodama su vaikais ir norėdama juos kiek įmanoma labiau sudominti prieš septynerius metus sugalvojau „IKI Ėjimo varžybų“ renginį. Idėja paprasta – kas kartą sukurti vis naują maršrutą, kuris būtų papildytas įtraukiančiais informaciniais punktais. Siekiant išvengti monotoniško vaikščiojimo, ėjimo trasoje įkuriamos ir atskiros pramogų zonos, kurioje visa šeima gali ne tik pasilinksminti, bet net ir apsipirkti vien už savo surinktus žingsnius. Na, o didžiausia motyvacija – medalis, iliustruojantis įveiktą maršrutą.

Ši formulė, siekiant įkvėpti noro vaikams eiti, tikrai veikia. Geriausiai tai iliustruoja mažieji mūsų renginio ėjikai. Pavyzdžiui, kasmet susitinkame su dabar jau paaugliu Dominyku, mūsų ėjimo renginiuose dalyvaujančiu nuo vos kelerių metų amžiaus. Gerai praleidęs laiką pirmajame renginyje, Dominykas susidomėjo ėjimu ir tapo tuo, kuris kasmet visą šeimą suburia eiti.

Nuo pirmųjų „IKI Ėjimo varžybų“ praėjo jau šešeri metai. Ar jūsų vaikai vis dar eina?

Taip! Per šį laiką mano vaikai užaugo, bet jie vis dar dalyvauja kiekviename iš trijų kasmet vykstančių ėjimo renginių. Labai tuo džiaugiuosi.

Na, o augant vaikams, stipriai užaugo ir mūsų ėjikų bendruomenė bei ją suvienijantys „IKI Ėjimo varžybų“ renginiai. Pernai juose subūrė per 32 tūkst. dalyvių, o jau dabar artimiausiame, balandžio 23 d. vyksiančiame renginyje Vilniuje turime per 11,5 tūkst. užsiregistravusių dalyvių.

Kodėl taip tikite būtent vaikščiojimu? Juk praeityje buvote garsi bėgikė.

Vaikščiojimas – natūraliausia ir kiekvienam mūsų, be išimčių, tinkamiausia aktyvaus laisvalaikio forma. Nesvarbu ar tau penkeri, ar aštuoniasdešimt penkeri, pasivaikščiojimas kūnui bei mintims atneš dešimtis skirtingų naudų, taps prevencija prieš daug sudėtingų ligų. Vos 30 minučių pasivaikščiojimas kasdien leis pasirūpinti kūno formomis, pagerinti sveikatą ir išlaisvinti pozityvias mintis, kūrybiškumą.

Jei pritrūkote idėjų ar niekaip nesugebate rasti atsakymo į reikiamą išspręsti užduotį darbe, atsistokite ir pasivaikščiokite. Taip sprendimai ir idėjos patys ateis į jūsų galvą. Būtent eidama į biurą sugalvoju daugiausiai naujų minčių, kuriomis dalinuosi su komanda vos pravėrusi darbo duris.

Tiesa, šeimoje mes ne tik vaikštome, bet ir bėgiojame, o visai neseniai įsigijome ir dviračius. Pavyzdžiui, ką tik praėjusias Velykas su vyru Gediminu pasitikome Juodkrantėje bėgiodami, kol mano tėvai mums palaikė kompaniją greta važiuodami dviračiais.

Pavasaris – puikus metas imtis sveikos gyvensenos pokyčių. Nuo ko pradėti rekomenduotumėte žmonėms, kurie nori daugiau judėti?

Svarbu pradėti judėti palaipsniui. Jei iki šiol per dieną įveikdavote vos 1–2 tūkst. žingsnių, išsikelkite sau tikslą visą savaitę įveikti bent po 5 tūkst. žingsnių. Dar kitą savaitę – jau po 7 tūkst., kol lengvai per dieną nužingsniuosite 10 tūkst. ir daugiau.

Kokia turėtų būti žingsnių siekiamybė per dieną?

Siekiamybė turėtų būti bent 30 minučių nepertraukiamo fizinio aktyvumo. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja fizinį aktyvumą vertinti minutėmis. Suaugusiajam žmogui rekomenduojama įveikti 150–300 minučių vidutinio intensyvumo fizinės veiklos per savaitę.

Kodėl tuomet asmeninė jūsų siekiamybė yra 15 tūkst. žingsnių per dieną?

Turbūt visi girdėjote pasaulyje populiarią 10 tūkst. žingsnių rekomendaciją per dieną. Organizuodama pirmąjį ėjimo renginį bei kurdama vaikščiojimo programėlę „#walk15“ aš nusprendžiau paraginti žmones eiti ne tik dėl sveikatos, bet ir pažinimo. Todėl prie populiariosios 10 tūkst. žingsnių rekomendacijos sveikatai, pridedu kasdieninę papildomą 5 tūkst. žingsnių rekomendaciją aplinkos pažinimui ir edukacijai. Taip 15 tūkst. žingsnių tapo ir asmenine mano siekiamybe kasdien.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją