Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba negaili pagyrų keturkojui gelbėtojui ir sako, kad Džeko Raselo terjeras Patronas yra pats geriausias minų seklys.

Socialiniuose tinkluose šunelio žygdarbiais besidalinantys tarnybos atstovai pastarajame įraše skelbė, kad Patronas tęsia savo misiją Černigove ieškodamas minų, likusių po Rusijos pajėgų pasitraukimo iš šios vietovės. „Kas geras berniukas?“ – tokiais žodžiais prasideda įrašas, kuriame užfiksuota įprasta Patrono darbo diena.

Įraše galima matyti, kaip Patronas važiuoja tarnybiniu automobiliu kartu su išminuotojų būriu ir ramiai sėdi ant pareigūno kelių. Kituose kadruose matyti, kaip Patronas žaismingai bėgioja gaudydamas pareigūno metamą pagalį, o netrukus kapsto žemę prie aptikto sprogmens.


Dvejų metų Patronas jau spėjo tapti Černigovo išminuotojų būrio talismanu ir socialinių tinklų žvaigžde. Pastarajame įraše Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba perdavė svarbią žinutę.

„Šuniukas primena apie didelį pavojų ir liūdi, kai kas nors nesilaiko taisyklių. Būkite atidūs, žiūrėkite po kojomis ir nenuliūdinkite Patrono“, – į sekėjus kreipėsi Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba.

Patrono „ginklas“ karo siaubiamoje šalyje – jautri uoslė ir specialus tarnybinis paruošimas. Nuo pat karo pradžios šuo padėjo išminuotojų būriui aptikti apie 90 sprogmenų. Kasdien už pagalbą ir ištikimą tarnystę jam atsidėkojama skanėstais – sūrio gabalėliais.


Maždaug 10 tūkst. kartų jautresnę nei žmogaus uoslę turintys šunys jau daug metų yra nepamainomi ne tik dingusių žmonių ir narkotikų, bet ir sprogmenų paieškoje. Tai reiškia, kad keturkojams galime būti dėkingi ne tik už jų draugystę, bet ir už daugybę išgelbėtų gyvybių.

Džeko Raselo terjerai – ypač judrūs ir tvirti šunys. Šiai veislei jau daugiau nei 150 metų, o pirmieji veislės atstovai įprastai gaudė žiurkes Anglijos arklidėse ir lydėjo medžiotojus. Jie Džeko Raselo terjerus labai vertino, nes šie šunys pasižymėjo puikiomis darbinėmis savybėmis: šeimininką laiko dideliu autoritetu, noriai mokosi ir su užsispyrimu siekia savo tikslų.