„Mes visi susiburiame – senelis ką nors sukals, tėtis ką nors padarys... Bendras darbas suvienija, o susėdus prie šventinio stalo smagu matyti, kad visi puošėme, darėme. Man net savaime atrodo, kad taip turi būti. Mes kartais tą bendrumą pamirštame, gyvename ritmu darbas–namai, namai–darbas. Kur nors prabėgomis galima nusipirkti tortą, jau dabar galima net dažytų margučių nusipirkti, o paskui pykstame, kad vaikai teprisimena, kaip kinderius valgė. Manau, svarbu suburti šeimą“, – moteris pataria, kaip be streso ir su gera nuotaika pasiruošti šventėms.

Ruošdamiesi Naujųjų metų, gimtadienių, vestuvių ar krikštynų šventėms žmonės kartais taupo laiką ir šventės vietą patiki dekoruoti profesionalams, o, anot I. Liniauskės, Velykos kiek kitokios – kuklesnės, gal kiek panašios į Kūčias, kai susirenka šeima, artimiausi žmonės. Dekoratorė neslepia, kad draugai jos prašo padėti papuošti namus, stalą, kartais ir nepažįstami žmonės prašo pasidalyti idėjomis, patarti, kokios spalvos ar dekoras madingas.

„Yra tam tikrų taisyklių, kiekvienais metais tam tikros spalvos madingos, tačiau visuomet sakau: drąsiai laužykite taisykles, nesekite aklai mada, visų pirma, jauskite, kas labiausiai džiugina. Šiais metais madingos juoda, violetinė ir geltona spalvos. Jei norite juodų, plunksnomis puoštų Velykų, – pirmyn, pirmiausia turite jausti, kad viskas, ką darote, jums teikia jaukumo, nes tai pirmiausia yra šventė jums. Taisyklė, kurios verta paisyti, tokia – dekoras ant stalo neturi paslėpti žmonių, su kurias sėdėsite kartu, turite juos matyti. Aš pati mėgstu derinti ką nors seno ir naujo“, – dalijasi moteris.

Švenčių dekoratorė I. Liniauskė sako ne tik patarianti kitiems laužyti taisykles – tuo ji
ir pati vadovaujasi per visas šventes, kuria su šeima tokias, kokias jaučia vidumi. Taip sena gelda tapo samanose žydinčių snieguolių kompozicija, kur kiškiai jau išlukšteno kelis kiaušinius. Medis, metalas, stiklas, medvilnė, linas – anot I. Liniauskės, derinti tinka viską, jei daroma saikingai ir be baimės fantazuoti. Be to, nereikia apsiriboti tik perkamais dalykais.

„Vaikščiodami pajūriu galime prisirinkti pagaliukų ir pan. Ir nereikia daug investuoti. Tie, kurie gyvena Vilniuje, netoli turi mišką ar Vingio parką. Net jei patys neinate į mišką, turguje ar netgi mieste galima nusipirkti kačiukų, gėlyčių. Puošybai nereikia daug, o ir gerą darbą padarysite, – pardavėjos džiaugsis pinigėlį gavusios, o jūs turėsite kuo papuošti namus. Galite, kaip aš, dekorui naudoti paprastus lukštus, – jų paprasta prisirinkti per savaitę tiesiog gaminant kasdienį maistą. Į tą lukštą tinką net mažą gėlių puokštelę pasodinti. Juk po žiemos taip visi esame išsiilgę žalumos, gyvybės. Žinoma, galima naudoti ir plastikines puošmenas, bet vos kelios kačiukų šakelės kompoziciją iškart pagyvina“, – pataria, kaip daug neinvestuojant sukurti šventinių puošmenų.

Dar vienas sprendimas, jei nesate linkę įsigyti daug puošmenų, – dekoratorė siūlo panaudoti daiktus ne pagal paskirtį.

„Pas mane taip atsirado gelda, per Naujuosius metus – kopėčios. Į pyragams skirtą kelių aukštų lėkštę galite pridėti margučių, dekoracijų, gėlių. Ir į paprastą kibirėlį galima pamerkti gėlių. Fantazuokite, žaiskite, pritaikykite daiktus šventei. Žvakide gali tapti apversta taurė. Juk žvakės nėra skirtos tik Naujiesiems metams, jos puikiai puošia ir Velykų stalą. Skirtingos žvakių spalvos, dydžiai, formos taip pat gali tapti šventiniu akcentu, kuris suteiks šventiškumo ir jaukumo.

Margučių pasirinkimas, kokie jie turėtų būti ant stalo, anot dekoratorės, – tik jūsų reikalas. Jei neturite laiko, o dar norite įtraukti vaikus į marginimą, verta rinktis vieną paprasčiausių būdų – dekupažą servetėlėmis. Moteris neslepia, kad jos dukroms toks būdas labai patinka: nereikia daug karpyti, rinkti rašto ar laukti, kol margutis išvirs svogūnų lukštuose.

Dekoratorė parodo, kaip dekoruoti margutį popierinių servetėlių raštais, – tereikia
balto virto kiaušinio, indelio su kiaušinio baltymu, servetėlės ir teptuko.

„Dekoruokite atvėsusį virtą kiaušinį. Servetėlę atskirkite – ji turi tris sluoksnius, dekoruodami naudosime tik viršutinį, su raštu. Kiaušinio baltymas atlieka klijų funkciją – vos keliais teptuko prisilietimais servetėlė priklijuojama prie lukšto. Nereikia net karpyti“, – parodo I. Liniauskė.

Beje, toks marginimas padeda paslėpti gudrybę, kad margutis Velykų rytą būtų itin tvirtas. Pašnekovė išduoda, kad kiaušinio smaigalyje galima paslėpti truputį druskos, – ji priklijuojama kiaušinio baltymu, o dekoruojant servetėlių raštai tai puikiai užmaskuoja. Na, o patys stipriausi, be abejo, nuo senų laikų mėgstami medinukai, tik jie turi būti tokie kokybiški, kad šios gudrybės kiti neperprastų.

Visgi medinukai ne visada pirmaus kitoje rungtyje. Dekoratorė siūlo nepatingėti ir namuose pagaminti margučių ritinimo lovelį bei dalyvauti margučių ridenimo varžybose – dar iš kartos į kartą perduodama pramoga dovanoja juoką ir kuria priminimus, kurie ir yra didžiausia švenčių puošmena.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją